Ситуацията в Сирия щеше да бъде по-добра, ако Русия «не подкрепяше» президента на Сирия Башар Асад. Такова мнение изрази президентът на САЩ Доналд Тръмп в интервю за телевизия Fox Business.

 

Както отбелязва телевизията, Тръмп е нарекъл Асад животно.

 

«Ако Русия не се бе намесила и не подкрепяше това животно, сега нямаше да има проблеми», казал Тръмп, говорейки за ситуацията в Сирия.

 

«Ако трябва да съм честен, то президентът на РФ Владимир Путин подкрепя човек, който е истински зъл човек», — твърдял Тръмп, говорейки за Асад.

 

«Считам, че това е много лошо за Русия, много лошо за човечеството, много лошо за този свят», казал президентът на САЩ.

 

Тръмп заявил същ, че неговото решение да даде заповед за удар по Сирия е било повлияно от разпространените в СМИ снимки от предполагаемото място на употреба на химическо оръжие в Идлиб, включително снимки с деца.

 

Според американския лидер, след като той видял снимките, «незабавно позвънил» на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис:

 

«Попитах го какво можем да направим ние», споделил президентът, добавяйки, че след това му били «предоставени редица алтернативи».

 

«Ние ударихме по тях много силно», отбелязва Тръмп в интервюто, което ще се излъчи в целия му вид по-късно днес.

 

«Означава ли това, че ние можем да се окажем въвлечени в Сирия? Не. Но ако видя, че те използват газ или някакви неща…», казал Тръмп, без да завърши изречението си до края.

 

Стопанинът на Белия дом също потвърдил, че «дори най-лошите тирани в света не са използвали такъв газ», който уж са употребили сирийските власти.

 

 Въоръжените сили на САЩ миналата седмица по заповед на Тръмп изстреляха крилати ракети по военното летище в сирийската провинция Хомс.
Вашингтон нарече тази операция отговор на предполагаемата употреба на 4 април на химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб.
По данни на Министерството на отбраната на Русия, сирийската авиация в същия ден е бомбардирала цех, в който терористите са произвеждали боеприпаси с отровни вещества, които са се доставяли в Ирак и са се използвали в Алепо.
News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;