Прессектератарят на Белия дом Шон Спайсер в интервю за телевизия CNN поднесе извиненията си за това, че сравни предполагаемата химическа атака в провинция Идлиб с действията на Адолф Хитлер.

Пострадавший после химической атаки в Идлибе

«Поднасям извиненията си, грешка беше да постъпя така», — отбеляза представителят на Белия дом.

 

Отговаряйки на въпрос на водещия, пред кого точно се извинява, Спайсер подчерта, че става дума за всички, които е оскърбил с изказването си, включително хората, преживели холокоста.

 

По-рано Спайсер по време на брифинга си за журналисти в Белия дом заяви, че, независимо от всички ужаси от Втората световна война, САЩ и Германия не са използвали във войната химическо оръжие.

 

«Ние не сме използвали химически въоръжения във Втората световна война. И дори на такъв подлец като Хитлер не му е идвало наум да използва химическо оръжие», каза прессекретарят, коментирайки предполагаемата употреба на химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб, за което Вашингтон обвиняват сирийските власти.

 

Въоръжените сили на САЩ миналата седмица изстреляха ракети  Tomahawk по сирийското военно летище в провинция Хомс. Вашингтон нарече тази операция отговор на вероятната употреба на 4 април на химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб.

 

По данни на Министерството на отбраната на Русия, сирийската авиация в този ден е бомбардирала цех, в който терористите са произвеждали боеприпаси с отровни вещества, които са доставяли в Ирак и са използвали в Алепо.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;