Отношенията между Русия и САЩ навлизат в статия на неопределеността. Американският ракетен удар по авиобазата в Сирия постави под съмнение руските амбиции за първенство в региона.

«Романът с Русия бе обявен за мъртъв», а Тръмп се оказа за Москва «черна кутия», пълна с неприятни изненади, констатира западната преса.

Впрочем, до пълен разрив няма да се стигне — планираната в сряда визита на държавния секретар Тилърсън в Москва не е отменена.

Немското издание  Tageszeitung се спира на въпроса за законовите основания на ракетната атака и стига до извода, че тя е била «очевидно нарушение на международното право».

Държавният секретар Рекс Тилърсън зае твърда позиция по отношение на Русия в навечерието на своята първа дипломатическа визита в Москва, наричайки страната «некомпетентна», защото е позволила на Сирия да запази химическото си оръжие, обвинявайки Русия в опити да повлияе върху изборите в Европа, използвайки същите методи, които и в САЩ, съобщава The New York Times.

Тези изявления явно отразяват очакванията на Тилърсън по повод това, че отношенията на Америка с Русия вече се връщат към нормата — търкания, недоверие и взаимни опити да се подрони влиянието един на друг, се казва в статията.

«Това е неизбежно, — счита Филип Гордън, бивш сътрудник на Съвета за национална сигурност, експерт по Близкия Изток. — Първоначалната приятелска инициатива на Тръмп бе несъвместима с нашите интереси, беше ясно, че това няма да завърши добре».

«Подобни твърди изявления още повече ще усложнят работата на Тилърсън, когато той във вторник ще пристигне в Москва на визита — първата от страна на високопоставен чиновник от администрацията на Тръмп», отбелязва авторът на статията Дейвид Е. Сенджър. 

Докато той трябва да изрази резки предупреждения към министър Лавров и президента Путин, в същото време трябва да набележи по-нататъшните стъпки в съвместната борба с ИДИЛ и по отношение президента Асад.

Но когато Тилърсън пристигна в Италия на среща с външните министри на страните от G7 в навечерието на визитата си в Москва, администрацията на Тръмп изпрати противоречиви сигнали относно политиката си спрямо Сирия, се казва в статията.

Тилъръсън и новият съветник по националната сигурност генерал-лейтенант Г.Р. Макмастър заявиха, че целта на американската атака над авиобазата в Сирия е била само предотвратяване на бъдещи химически атаки, а не дестабилизация или сваляне на правителството на Асад.

«Считам, че САЩ и нашите съюзници искат да позволят на сирийския народ да вземе решението» за съдбата на Асад, отбеляза Тилърсън.

«Знаете, ние видяхме как изглежда насилствената смяна на режима в Либия и какъв хаос може да породи това», заяви той.

«Тези твърдения показват, че Тръмп на този етап няма по-мащабна стратегия за Сирия», пише изданието.

News Frront

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;