Продължава делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев. Той е обвинен в престъпление по служба, заради ремонта на изтребителите «МиГ-29». Президентът Румен Радев не се яви като свидетел и днес, предаде Канал3. Делото срещу Николай Ненчев започна в края на февруари. По него са събрани 41 тома доказателства и ще бъдат разпитани общо 23-ма свидетели.

 

Срещу Николай Ненчев са повдигнати две обвинения — че не е задействал договора с руската корпорация МИГ за ремонт на българските двигатели за изтребителите. Прокуратурата твърди, че вместо това, бившият военен министър е казал на заместничката си Даниела Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема никакви действия по изпълнението им. Другото му обвинение е, че не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите. Действията му довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing. Както и до невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци за «МиГ-29».

 

Днес повече от час показания дава бившият заместник-министър на отбраната от екипа на Ненчев — Димитър Кюмюрджиев. Той заяви, че не е знаел за договори с руската компания РСК- МИГ. Днес беше разпитан и бившият началник на отбраната ген. Константин Попов. Той поясни, че летателните часове на авиацията ни през последните години са далеч под изискуемите. Защитата на Ненчев и прокуратурата влезнаха в задочен спор задължително или пожелателно е било рамковото споразумение изтребителите ни да се ремонтират от РСК-МИГ. Предстои в някое от следващите заседания по делото да бъде разпитан и президента Румен Радев.

Тагове: ; ; ; ; ;