Spiegel: Руснаците отговориха на тероризма с легендарната си невъзмутимост

Дата на публикуване: 13 04 2017, 05:20


Руснаците са известни с «легендарната» си невъзмутимост. Дори след терористичния акт в метрото в Петербург тя се прояви в пълна сила, пише журналистът от Der Spiegel.
Хората не позволиха да се изплашат, ежедневният живот на града не се промени, независимо от скръбта по загиналите.
Вероятно това е най-добрият начин за борба с тероризма — да не си позволяваш тероризмът да те тероризира, твърди авторът на статията.
Spiegel: россияне ответили на терроризм легендарной невозмутимостью
 Руснаците умеят да запазят своята невъзмутимост при извънредни ситуации, пише немското списание  Der Spiegel.
Авторът на статията Кристан Щьокер е имал възможност да се убеди лично в това: в деня на терористичния акт в метрото в Петербург е бил в града заедно с група студенти от Хамбург.

Пристигайки с автобуса от летището до града, групата трябвало да продължи пътя си с метрото, но, докато те се приближавали към Петербург, посрещащата ги студентка започнала с невъзмутим вид да осъзнава с кого споделя информацията.

 

Тя съобщила на гостите «външно напълно спокойно», че метрото е затворено, че това е необичайно, но не представлява проблем. След това момичето извикало такси.

 

Немският журналист прави извода, че в същност руската студентка вече е знаела защо е спряно движението на влаковете в метрото: само половин час преди това на същата тази линия на влаковете избухнал взрив, в резултат на който загинали 14 човека и над 50 ранени.

Едва след няколко дена момичето признало, че по това време позвънила на своя ръководител и те решили първоначално да заведат немската грапа по-далече от мястото на терористичния акт, за да не предизвикват паника.

 

За случилият се терористичен акт в метрото в Петербург гостите разбрали от спешните съобщения от собствената си страна: новината за броени минути преодоляла разстоянието от Русия до Германия и обратно.

 

Както пише Der Spiegel, на пръв поглед, международният тероризъм печели от това, че новините за всеки терористичен акт в голям съвременен град стремително се разпространяват по целия свят.

 

Не е важно в Париж, Орландо, Брюксел, Ница, Лондон, Стокхолм или Санкт Петербург — значителна част от съвременния индустриален свят почти неизбежно участва в действията на престъпниците.

 

Да се привлече вниманието — това е целта, която терористите в момента постигат много по-лесно, отколкото преди 10 или 12 години.

 

«Ние, руснаците, сме свикнали с мъката, — казала на гостите си от Хамбург либерална доцентка по журналистика. Разбира се, че градът скърби за жертвите, за затварянето на метрото. Но гражданите са твърде заети с решаването на практическите си проблеми, за да си позволят да се поддават на паника заради терористичния акт, отбелязва немското списание.

Според впечатленията на автора на статията, такова самообладание е свързано не само с «легендарната руска невъзмутимост».

 

В Лондон, Берлин и други места, където заради терористични атаки загинаха хора, гражданите скърбят по жертвите и в същото време усещат свята връзка с жителите на другите градове — терористичните атаки са насочени към глобалния свят.

 

Според него, това не е стратегическа, а инстинктивна линия на поведение — «и все пак, вероятно най-добрият начин за борба с тероризма е да не си позволяваш той да те тероризира».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий