Рискования поход на Тръмп: Какво ще стане ако САЩ нанесе удар по КНДР?

Дата на публикуване: 13 04 2017, 17:48


Ситуацията в Юго-Източна Азия плаши със сериозни усложнения. Стана известно, че командването на ВМС САЩ е приело решение да върне ударната група начело с атомния авионосец Carl Vinson към бреговете на Южна Корея. Отрядът кораби съвсем наскоро дефилира около южното крайбрежие, след което пое към Австралия, където планираше планово влизане. Но съвсем неочаквано, корабите смениха курса и се върнаха в районите около Южна Корея.

 

 

 

Анализаторите се разминават в мненията си: или това решение е било продиктувано от необходимостта да се подкрепят властите на Южна Корея на фона на поредните войнствени заявления на «северните съседи», или на Доналд Тръмп дотолкова му се е усладил «сирийския дебют» с ракетния удар по правителствените войски на Сирия пред очите на целия свят, че е решил да повтори и по отношение на КНДР. Но тук въпросът вече е, ще остане ли толкова безобиден подобен «блицкриг» за нападащата страна.

Пхенян под прицел

Новината за рязката маневра на авионосната група на ВМС САЩ и връщането й към бреговете на Южна Корея разпространи южкорейската информационна агенция » Ренхап». По нейни сведения, групата кораби, в която влизат освен Carl Vinson, и два есминеца и крайсер с ракети за управление на борда, стигайки до Сингапур, получи задачата да се върне към Корейския полуостров. Властите на Южна Корея в лицето на представител на Военното министерство отбелязаха, че тази стъпка » отразява сериозното отношение на САЩ към ситуацията, а техните действия са насочени на укрепване и защита в случай на ядрено изпитание или пускане на балистични ракети от КНДР».

Достатъчно опасно заявление, с достатъчно опасно послание.

В Сеул днес действително се опасяват от провокации от страна на северните съседи. Причината е приближаващото отбелязване на 105-тата годишнина от рождението на бившия севрнокорейски лидер Ким Ир Сен, което се отбелязва на 15 април, а също така 85-тата годишнина на Корейската народна армия ( празнува се на 25 април).

За това на юг предполагат, че севернокорейците  могат по повод големите дати да назначат ракетни или даже ядрени изпитания.

Подобен инцидент вече е бил фиксиран в началото на този месец: тогава агенция  Yonhap съобщи за пускането на неразпозната балистична ракета в посока Японско море. Малко по-късно стана известно, че опитът е бил неуспешен тъй като ракета излиза от контрол и успява да преодолее съвсем малка част от набелязаната траектория.

Принуждаване към война

Както отбелязват експерти, изпращането на авионоснни кораби от САЩ в едни или други точки на планетата, носи само заплашителен характер в последните години, но ще се оправдае ли подобна тактика по отношение на Северна Корея?

Държавата, с която повече от половин век плашат всички, подобни заплахи могат да подтикнат към разпалването и накаляването на войнствения настрой както  на ръководството, така и на редовите граждани.

Според мнението на председателят на Комитета по отбрана и сигурност към Съвета на Федерацията на РФ Виктор Озеров, изпращането на ударна група на ВМС САЩ в района на Корейския полуостров може да подтикне ръководството на КНДР към необмислени действия.

Освен това, присъствието на американски военни кораби около бреговете на Корея е крайно неполезно имайки предвид необходимостта от изграждане на преговорен процес с Пхенян.

Но впечатление прави и фактът, че политици започват да говорят за възможна перспектива за нанасяне на удари по КНДР, а след нападението на авиобазата в Сирия от страна на САЩ, което видяхме, подобно развитие на събитията изглежда съвсем реалистично.

Тръмп може да атакува севернокорейски обекти, под предлог, че Северна Корея не е подписала договор за неразпространяване на ядрено оръжие, или дъщеря му отново да се разстрои на севернокорейска тема и Тръмп да я зарадва с нови ракетни удари ( както се случи със Сирия).

Защото въпреки, че Сирия има подписани договори за унищожаване  на химическо оръжие, това не спря САЩ да я удари, а какво остава за КНДР, които съвсем нямат подобни подписани съглашения.

Заедно с това, експертите са на мнение, че стъпките на Пхенян свързани с развитието на ядрена програма, в значителна степен носят и ответен характер. А това е важен момент, който не бива да се подценява.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий