Президентът на България Румен Радев направи обръщение към нацията, в което обяви датата на свикване на 44 Народно Събрание- 19 април.

 

 

 

 

 

 

 

 

» Уважаеми сънародници,

В изпълнение на Конституцията, на 19 април, свиквам 44-то Народно Събрание.

На вота през март всички ние с гласовете си излъчихме своите народни представители. Тези избори откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати.
Българските институции и мъдростта на българските граждани не допуснаха това да се случи. По време на кампанията, партиите призоваваха за крайни мерки, нарушаващи дори действащите закони, включително: отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници.

След изборите темата бързо бе погребана. Проблемите обаче остават. Тези проблеми, съвсем не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес, а с целенасочени опити за систематично и дълбоко проникване и влияние върху обществото и политическият живот в страната.

Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони.

След години разхищаване на националния суверенитет, поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство.

Днес са необходими отговорни и ефективни действия, законодателни и организационни.

На следващото 44 Народно Събрание ляга отговорността за намиране на решения на тези проблеми. В това отношение, приветствам куража и усилията на Министерството на Правосъдието, да формулира конкретни предложения за законови промени. Те обхващат не само промени в изборното право, но и ключови изменения в други закони, целящи укрепване на разклатения ни имунитет. Предложенията за промени в законите за вероизповеданията, за политическите партии, за българското гражданство, поставят ясни бариери пред действия насочени срещу нашата независимост и интегритетът на държавата и на обществото.

Последните предложения обаче, останаха извън фокуса на обществения дебат. Може би съвсем целенасочено, той бе концентриран само върху предложенията за така наречената уседналост при гласуване.

Някои съзряха в предложените идеи ограничаване на права.

Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница, е да могат да се върнат в една независима и суверенна България.

Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема. Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог, ще се намерят и по-добри решения.»

 

 

 

 

 

 

 

Припомняме, че по време на провеждане на предсрочните парламентарни избори в страната ни, се разгоря международен скандал, който извади на повърхността желанието на определени лица и структури действащи у нас под формата на партии, да влияят върху обществено-политическия живот на България, обслужващи чужди интереси.

Проблемът е добре известна публична тайна от много време, но получи вниманието на широката общественост след неприкрития опит на Турция да затвърди позиции у нас, пробвайки реакцията на българското общество и дали въобще ще последва такава.

Предвид сложната геополитическа обстановка в световен план, следва да бъдем отговорни и внимателни, към случващото се и да разбираме, че от нашите действия или бездействия зависи бъдещето на България.

Чувствителността и своевременната реакция на обществото ни, срещу посегателството над суверенитета ни, показаха, че само с обединени усилия и загриженост към България, можем да се борим с проблемите, които съществуват у нас, и че само ние като българи можем да си помогнем, ако искаме да уважават мнението ни и страната ни.

 

 

Ася Иванова-Зуан

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;