Петима министри и вицепремиер ще получат “Обединените патриоти” в кабинета “Борисов 3”, съобщава “Труд”.

Очаква се лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов да бъде един от заместниците на премиера, както и да оглави Министерството на отбраната.

 

Председателят на НФСБ Валери Симеонов също ще е част от състава на бъдещото правителство. А възможните позиции за него са две: министерството на икономиката или това на енергетиката. Разговорите за разпределянето на ресорите в изпълнителната власт предстоят след Великден. Но от ГЕРБ твърдят, че лидерът им Бойко Борисов вече е готов с предложенията си.

 

Сигурно е, че най-голямата политическа партия няма да отстъпи министерствата на финансите, на вътрешните работи, на регионалното развитие, на транспорта и на земеделието. Отново на постовете си ще се върнат Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Десислава Танева.

 

Сигурен вицепремиер с ресор еврофондовете и председателството на страната ни на ЕС е Томислав Дончев.

 

Шансове за втори мандат като министър на туризма има и Николина Ангелкова.

 

Борисов би настоял и Вежди Рашидов да бъде отново в екипа му като министър на културата. Патриотите обаче също имат амбиции за това ведомство.

 

Освен него бъдещият коалиционен партньор е дал да се разбере, че има подходящи кадри, които да оглавят още няколко министерства: туризъм, екология, земеделие и образование. В предварителните сондажи станало ясно, че от “Обединени патриоти” са готови да оглавят социалното министерство, за да могат най-пряко да са ангажирани с политиката за повишаване на доходите.

 

Най-критично е положението с вътрешното министерство. Цветан Цветанов вече обяви, че ще остане в Народното събрание и ще ръководи парламентарната група на ГЕРБ.

От друга страна, Румяна Бъчварова едва ли ще се върне в МВР, заради недоволството на полицаите срещу нейната политика в миналия мандат.

 

Сред най-спряганите имена за поста вътрешен министър е това на бившия главен секретар Калин Георгиев.

Министерството на здравеопазването е най-нежеланото ведомство заради голямото текучество на министри и недоволството на медици и пациенти.

 

По всичко личи, че управлението между ГЕРБ и Обединените патриоти няма да намалява разходите, а ще дава пари и това ще се хареса на хората. Това каза пред България ON AIR политологът Първан Симеонов.

 

«Друго нещо, което ще се хареса много на българите е политическата смес, която се забърква между ГЕРБ и Патриотите. От една страна е този битов, здрав консерватизъм, който излъчва партията на Бойко Борисов, а от друга — меганационализмът на патриотичната формация, с добавен социален популизъм», смята Симеонов.

 

Политологът посочи проблемите, които стоят пред патриотичното обединение като отбеляза, че те са застрашени или да се «раздробят», или да се «стопят» напълно.

 

«Това, което сплотява ОП в момента е властта. Борисов е много умел. Той ще се опита с един куршум да уцели два заека. Първо леко ще ги пораздели и после, като го направи, ще остави една част от Патриотите по-напред, а другата — по-назад в управлението», каза той.

 

Симеонов е на мнение, че патриотичните партии са по-силни, когато са опозиция, остриета, колектив и популисти, но по-трудно се справят, когато са във властта.

 

Политологът отбеляза и трети проблем, който ОП ще срещне и това е Движението за права и свободи (ДПС). Той заключи, че ролята на партия «Воля» в новото управление ще бъде такава, каквато беше и тази на «България без цензура» в предишния парламент.

 

Труд

Тагове: ; ; ; ;