OpEdNews: Вместо разведряване с Русия Тръмп едва не спретна нова Карибска криза

Дата на публикуване: 13 04 2017, 05:40


Ракетната атака на Тръмп в Сирия ще доведе до повторение на Карибската криза, пише експертът Ерик Уолбърг за  OpEdNews.
Според него, вместо «дипломатически триумф» и мир с Русия американският президент е избрал противопоставянето с Москва.
OpEdNews: вместо разрядки с Россией Трамп чуть не устроил новый карибский кризис
 Обвиненията към Асад за използването на химическо оръжие повече приличат на колебанията на барометър: когато сирийската армия е близка към това, което може да се нарече  победа, внезапно се случва атака с употребата на отровни вещества. Така беше през 2013 и 2015 години, така се случва и сега, пише авторът.
В двата случая данните за употребата на отровни вещества са получени от израелското разузнаване МОСАД.
И макар обвиненията към Сирия за употребата на химическо оръжие по-скоро да се свеждат до нула, благодарение на тази пропаганда на Запад считат, че за това е виновна сирийската армия, отбелязва авторът.

Настоящата атака веднага бе раздута от Израел.

Два дена след като американците нанесоха удар по авиобазата в Сирия, държавният секретар на САЩ Тилърсън обвини Русия в съдействие на сирийския режим и неизпълнение на задълженията по пълното унищожаване на химическия арсенал на Сирия, припомня Уолбърг.

«Защо му е на Асад да използва химическо оръжие, ако той вече побеждава? — задава въпрос авторът. — Най-правдоподобното обяснение за химическата атака е това, че сирийските ВВС са уцелили по базата за снабдяване на заетата от метежниците територия».

Обвиненията по адрес на Сирия са два пъти съмнителни, ако отчитаме това, че през 2013 г. Сирия се присъедини към Конвенцията за съкращаване на химическото оръжие.
Унищожаването на арсенала започна през 2014 г., но местността, където бе употребено химическото оръжие, от 2015 г. е завзето от терористи.
В резултат не цялото оръжие бе изнесено, се казва в статията.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий