Китай и Русия се явяват » стабилизатори»  в осигуряването на мир и стабилност в региона и на планетата, и отношенията на страните ще се развиват независимо от това, как се изменя ситуацията, заяви на брифинг в четвъртък официалният представител на китайското външно министерство Лу Кан

 

 

 

 

 

 

 

 

» Ние достигнахме нови успехи в сътрудничеството, в търговията, инвестициите, финансовата сфера, в областта на хуманитарните и културни обмени. Ние също така поддържаме тясна координация по важни въпроси, включително по ситуацията на Корейския полуостров и по Сирия. Ние сме в качеството на стабилизатори за мира и стабилността в региона и по света. Без значение как се променя ситуацията, ние ще развиваме и поддържаме двустранните си отношения»- заяви Лу Кан.

 

 

 

Лу Кан отбеляза още, че Русия и Китай имат редица двустранни механизми на високо ниво, включително провеждането на ежегодни срещи в рамките на тези механизми, а също и срещи между лидерите на двете държави.

 

 

 

» Тази година ние ще продължим това взаимодействие, и лидерите на двете държави заедно ще управляват развитието на отношенията между страните ни в различни сфери.»

 

 

По-рано посланикът на Руската Федерация в КНР Андрей Денисов заяви, че отношенията между Москва и Пекин са достигнали безпрецедентно ниво.

 

» Ние сме абсолютно съгласни с позитивното заявление на руския посланик в Китай по повод двустранните ни отношения»,- добави още Лу Кан.

 

 

 

Очаква се и официално посещение на председателя на КНР Си Цзипин в Русия в началото на юли, а също така участието на руския държавен глава Владимир Путин във форума по китайска стратегуя » Един пояс-един път», който ще се проведе в Пекин на 14-15 май.

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ;