Община Харманли ще се противопостави по всякакъв начин срещу плановете за разширяване на регистрационно-приемателния център (РПЦ) за мигранти. Това заяви на извънредна пресконференция кметът на града Мария Киркова, цитирана от БТА и Новини.бг.

 

По нейните думи в 16.30 часа вчера в общината е бил внесен инвестиционен проект на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Той предвижда изграждане и монтаж на 50 контейнерни жилища за по 8 души, спомагателни помещения и собствен водоизточник.

 

Стоя зад всички харманлийци. Никой от нас не желае увеличаване на капацитета на институцията с още 400 души, заяви Киркова. Тя попита защо само преди месец областният управител на Хасково Минко Ангелов е уверил, че в областта няма да се отварят нови места за търсещи хуманитарен статут, и защо обществеността и местното самоуправление не е било информирано за намеренията на ДАБ. Според Киркова, ако на проекта бъден даден ход, капацитетът от 2700 души сега ще нарасне на 3100.

 

«Досега от ДАБ са ми обяснявали, че ако бъдат поставени допълнителни фургони, те щели да се използват само за слкадове. Сега се оказва друго. Ще търся и политическо решение на проблема с помощ от София. Надявам се новото правителство да подходи с разбирани към проблема ни», каза още Мария Киркова, цитирана от «Марица». Тя добави, че жителите на Харманли сега са около 15 000.
«Излиза, че всеки трети в града ни ще е чужденец, ако разширяването стане факт», добави председателят на общинския съвет Иван Димитров. Шефът на местния парламент припомни, че на 30 ноември 2016 г., когато бяха бунтовете на бежанците в града, съветниците гласуваха декларация против изграждането на нов бежански лагер в общината или увеличаването капацитета на сегашния. В документа, одобрен тогава от съветниците, се настояваше РПЦ да бъде преобразуван в лагер от закрит тип.

 

Ръководството на общината обсъжда да даде отказ на съгласуването на проекта в установения 14 дневен срок, а главният архитект да не издаде разрешително за строеж, предупреди Киркова. Тя посочи още, че ще се търси и политическо решение, като отправи апел за съдействие към бъдещия кабинет. От ДАБ също ще се иска допълнителна информация и водене на преговори по въпроса, уточни кметът.

 

Други опасения на гражданите на Харманли са, че с идването на летния сезон мигрантският поток ще се увеличи и че центърът ще се препълни, каза още Киркова.

 

От Държавната агенция за бежанците реагираха.

 

От ведомството посочват, че регистрационно-приемателният център в Харманли няма да се разширява, а постъпилият в община Харманли инвестиционен проект е финансиран от Фонд “Убежище, миграция и интеграция“ и «Спешни мерки 2015», пише «Дарикнюз».

 

Процедурата за изпълнение е стартирала още в началото на 2016 г., но заради обжалване на решението за избор на изпълнител договорът е сключен едва през април тази година. С изграждането на фургонното селище не се разширява капацитетът и част от сегашните помещения за настаняване ще бъдат преустроени в зали за обучения по български език, занимания с деца и социално-адаптационни дейности, посочват от агенцията.

 

В същото време излезе доклад на Европейската комисия, според който България трябва да увеличи приема на мигранти по договореното квотно разпределение между страните от ЕС, съобщи Вести.бг.
У нас са приети 29 искащи убежище от Гърция при 310 молби. Страната ни се е съгласила да приеме 831 мигранти от южната ни съседка, което означава, че планът до момента е изпълнен на 3%, напомня информационният сайт.

До момента няма прехвърлени мигранти от Италия в България при 140 подадени молби и заявка за прием на 471 души.

От ЕК отчитат също, че България, Кипър, Гърция, Хърватия, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения все още не са приели нито един бежанец по споразумението с Турция от миналата година.

Тагове: ; ;