КНДР заяви за готовността си да отговори на каквито и да било агресивни действия от страна на САЩ. Военният експерт Павел Золотарьов в ефира на радио Спутник изрази становище, че това може да доведе до сериозна ескалация на конфликта.
МВнР на КНДР счита, че изпращането на ударна американска авиогрупа в Корейския полуостров доказва агресивните намерения на САЩ, на които Северна Корея е готова да отговори, съобщи Централната телеграфна агенция на Корея.
Авианосец ВМС США Карл Винсон в Южно-Китайском море. Март 2017

«Изпращането на атомния самолетоносач «Карл Уинсън» в акваторията около бреговете на Корейския полуостров доказва, че сценарият, при който САЩ нахлуват в КНДР, е достигнал до сериозната си фаза. Ако САЩ се осмелят да направят избор в полза на военните действия, издигайки лозунги за «превантивен удар» и «унищожаване на щабовете», КНДР е готова да реагира на всяка форма на военни действия от страна на САЩ», цитира агенцията изявлението на спикера на МВнР.

 

В изявлението се казва също, че КНДР винаги е готова «да защити себе си със силата на оръжието».

 

По-рано се съобщи, че ударното съединение на ВМС на САЩ със самолетоносача «Карл Уинсън» се е отправило към Корейския полуостров. В групата влизат също два есминци и един крайцер с управляеми ракети на борда, които могат да прихващат балистични ракети.

Авианосец ВМС США Карл Винсон выходит из порта Сан-Диего. 22 августа 2014 года

В неделя помощникът на президента на САЩ по национална сигурност Хърбърт Макмастър подчерта правомерността на решението, отбелязвайки, че наличието на ядрен арсенал в Пхенян е «неприемливо».

 

Той добави, че Доналд Тръмп е помолил военните да бъдат готови да «предложат целия спектър за ликвидиране на тази заплаха».

 

Заместник директорът на Института за САЩ и Канада към РАН, генерал-майор в оставка Павел Золотарьов счита, че изпращането на американската авиогрупа в Корейския полуостров — това е проектиране на сила.

 

«Що се отнася до възможностите за нанасяне на удар, може би у някого се раждат идеи да повторят резултатността на бомбардировките на Израел над ядрените обекти на територията на Ирак, което спря ядрената програма на Ирак. Но тук ситуацията е напълно различна.

 

Северна Корея може да отговори и ще отговори твърде действено: може да нанесе артилерийски удар и в зоната на поражение ще се окаже Южна Корея..

 

А това може да доведе до такава ескалация на конфликта, при която ще е нужна сериозна намеса на САЩ за защита на Южна Корея с американските въоръжени сили», заяви Павел Золотарьов в ефира на радио Спутник

Встреча президента США Дональда Трампа и председателя КНР Си Цзиньпина в поместь Мар-а-Лаго в Палм-Бич. 6 апреля 2017

 

Според него, в САЩ, както и в Южна Корея, разбират цялата опасност на ситуацията.

«Считам, че американските военни имат трезви глави. Неслучайно по своите канали те известиха руските си колеги за предстоящите удари по летището в Сирия.

 

Така че трябва повече да се тревожим за трезвите глави на политиците.

Що се отнася до Южна Корея, там също разбират, че възможностите те да отразят ударите на КНДР са нулеви, загубите ще са главно техни. Американците ще си стоят встрани», каза военният експерт.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;