Британският колекционер Ник Мид откри пет златни кюлчета на стойност $2,5 млн в резервоара за гориво на съветски танк Т-54. Това пише вестник The Sun.

 

Самият танк е продаден чрез интернет-аукциона еВау на Мид за $ 37 хиляди.

 

Но в резервоара за гориво той открил пет златни кюлчета на стойност 5 пъти повече от цената, златото е на стойност около $ 2.5 млн.

 

Мъжът толкова бил изненадан от находката, че дори извикал полицията: стражите на реда иззели златото, оставяйки на колекционера разписка:

«Може и да не си получа обратно златото, но поне ще ми остане този прекрасен танк», опитва се да не се отчайва англичанинът.

 

Закупеният от британеца танк Т-54 е принадлежал на ВС на Ирак и е участвал във Войната в Персийския залив през 1990-1991 г.

 

Именно тогава машината е била пленена от войските на международната коалиция, в която влиза Великобритания. Танкът бил прехвърлен в Обединеното Кралство.

Колекционерът допуска, че иракските военни в началния етап от конфликта са скрили в горивния резервоар златото, което били взели от хранилището в Кувейт, пише изданието.

Nick Mead, left was shocked to discover a gold bullion worth £2million in the fuel tank of a tank he was restoring

 

От 1956 до 1968 г. СССР доставя на Багдад около 300 средни танка Т-54.

 

Машините участват в Арабско-израелската война през 1973 г., в Ирано-иракската война 1980-1988 г., а също във Войната в залива.

 

В колекцията на 55-годишния фермер от графство Нортемптоншир в центъра на Англия има не по-малко от 150 броя техника.

 

Те печели от това, че позволява на всички желаещи да се повозят по полето във фермата му на бойните машини.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;