«Русия и САЩ: начало на зоната на неопределеността», твърди в заглавието си немското издание Tagesspiegel.

«Отношенията между Русия и САЩ влизат в стадий на неопределеност. Вашингтон озадачи Москва, нанасяйки ракетен удар по авиобазата в Сирия. Белият дом пристъпи към това в момента, в който Русия, както изглеждаше, пое ролята на ключов играч в Сирия, дори главата на Държавния департамент Тилърсън вече направи намеци, че Вашингтон повече няма да настоява за бъдеще на Сирия единствено без Асад», пише Лиана Фикс, експерт по Русия и Източна Европа от Фонда Кербер.

Не е ясно, имал ли е американският ракетен удар само символично или военно-тактическо значение.

«Но със сигурност може да се твърди, че той постави под съмнение и пренаписа руските претенции за водеща роля в Сирия», отбелязва експертът.

«Фактът, че Вашингтон, както по всичко изглежда, е информирал руската страна преди началото на операцията, говори в полза на това, че военна конфронтация между руснаци и американци в Сирия няма да има», твърди аналитикът.

Но конфликтният потенциал между САЩ и Русия в Сирия потвърждава това, което предсказваха по-рано експертите от Москва: «руско-американското сближаване при президента Тръмп ще бъде доста по-сложно, отколкото се описваше в Москва около еуфорията при победата на Тръмп».

Според автора, Тръмп се е оказал за Москва «черна кутия», пълна с неочакваности.

«До момента именно президентът на Русия беше непредсказуемият играч в световната политика, умеещ да обърне фактите в своя полза…Сега руският президент се сблъсква с опонент, който….действа хаотично и импулсивно».

Критически настроената Хилъри Клитън беше по-ясна за Москва.

Вероятно към момента на срещата между Тръмп и Путин по време на G20 настоящият инцидент ще бъде сложен в дълбоката кутия.

«Контурите на новата американска политика по отношение на Русия на този етап не се виждат. Американската политика си остава игра ва-банк, базирана на личното желание на Тръмп да изравни позициите си с Кремъл и върху вътрешните дебати в САЩ, които набират обороти.

За останалите играчи това означава едно — ера на несигурност, както в Близкия и Среден Изток, така и в Европа», завършва авторът на статията.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;