Властите в Сърбия ще изградят паметник на жертвите от бомбардировките на НАТО през 1999 г. Това съобщи за Sputnik-Сербия

премиерът на страната и новоизбран президент Александър Вучич.

 

«Сърбия ще изпълни своя дълг пред невинните жертви на агресията над нашата страна. Това е наш дълг пред тях и показател за нашето отговорно отношение към бъдещето. Това зло никога повече не бива да се повтори», заяви Вучич.

Разрушенный в результате авиаударов НАТО мост в городе Нови-Сад, Югославия. Май 1999

 

Идеята е благословена от патриарха на Сърбия Ириней, инициативата е одобрена от действащия президент на Сърбия Томислав Николич, от президента на Република Сръбска Милорад Додик, режисьора Емир Костурица, президента на Сръбската академия на науките и изкуствата Владимир Костич и заместник директора на Републиканския Институт за защита паметниците на културата Иван Проданович-Ранкович.

 

Военната операция на НАТО срещу Югославия започна от 24 март и продължи до 10 юни 1999 г. Под дарите се оказаха както военни, така и граждански обекти. Точният брой на загиналите мирни жители и до днес не е установен. Това са приблизително 2000 човека, сред които стотици деца.

 

Независимо от това, че от момента на трагичните събития изминаха 18 години, в сръбската столица и до момента няма нито един мемориален комплекс. В Белград има паметник на жертвите на бомбардировката над държавната телевизия РТС, паметник на загиналите гвардейци и пациентите от медицинския център «Драгиша Мишович», неголям паметник на 3-годишното момиченце Милица Ракич, загинала при бомбардировката, паметник «Вечният огън» в Парка на дружбата.

 

Монументи в памет на жертвите има в много сръбски градове, но независимо от това, няма все още нито един мемориален комплекс, който би обединил всички жертви на военната операция през 1999 г.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;