«Шведские врачи»: обвинения в адрес Асада бездоказательные

Ръководителят на организацията «Шведските лекари за правата на човека» професор Марчело Ферара де Ноли сподели за RT, че западните страни без доказателства обвиняват сирийското правителство за химическите атаки и престъпление срещу човечеството.

 

Както отбеляза експертът, ярък пример за подобно поведение е химическата атака в Сармин през март 2015 г. Инцидентът е разследван от международните организации и най-големите страни. След всички разследвания никой така и не е успял да установи връзка между случилото се и правителството в Сирия, но всички мълчешком продължават да обвиняват за случилото се президента на страната Асад.

 

 

«Всички улики бяха внимателно проучени от комитетите на ООН, след изследванията беше направен извод, че доказателствата, предоставени от САЩ и Великобритания, не показват еднозначно, че химическото оръжие е било използвано от сирийските власти», заяви той.

 

Но с времето ситуацията се промени, нещо повече, западните политици продължават да обвиняват във всички беди Асад, абсолютно игнорирайки липсата на доказателства за вината му.

 

«След освобождението на Алепо от терористите много бързо се промени пропагандата на западните страни срещу президента Асад. Трябва да обърнем внимание и върху това, че продължаващите обвинения по адрес на сирийското правителство не почиват върху никакви улики.

 

Британският политик Борис Джонсън заяви, че всички доказателства, които той има, потвърждават факта, че Асад стои зад употребата на химическо оръжие, но никой от журналистите не е попитал какви са тези доказателства», отбеляза той.

 

Според професора, най-често западните СМИ, обществени организации и политици се позовават на свидетели на събитията. Но подобни източници предизвикват съмнения в контекста на всички детайли в разказите им.

 

«Те често казват, че «имат свидетели», но ние видяхме тези свидетелства в някои от епизодите. Например, през март 2015 г. правозащитната организация  Human Rights Watch съобщи за газова атака със зарин, зад която уж стояло правителството на Сирия. Доказателствата бяха два анонимни източника.

 

Един от свидетелите бе от «Белите каски». Той каза, че е чул вертолет, но отбеляза, че дори не го е видял. При това същият този нито е снимал, нито е записал нещо. Това е много показателно, ако отчитаме факта, че скоро те записваха на видео «спасяването» на ранени деца в резултат на тази атака», добави той.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;