Москва се надява на продуктивни преговори с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Това е важно не само за двустранните отношения, но и за общата атмосфера на световната арена, заяви МВнР на Русия в навечерието на визитата на държавния секретар, която е планирана за 11-12 април.

Государственный секретарь США Рекс Тиллерсон. 6 апреля 2017 года

От външното министерство на Русия отбелязаха, че руско-американските отношения в момента, както е видно, преживяват най-сложния си период от края на «студената война». Предишната администрация на Белия дом направи всичко възможно за тяхното изостряне, постара се да ограничи ръста на влияние на Русия в международните дела и да подрони чрез санкциите нейното икономическо развитие.

 

«Нищо от това не стана факт, но във Вашингтон нагледно демонстрираха стремеж към световна хегемония, което се мотивираше с разсъждения за «изключителността на Америка», предизвикващи зловещи исторически асоциации», добави МВнР на Русия.

 

От дипломатическото ведомство отбелязаха, че по време на преговорите «най-напред биха искали да разберат, доколко въобще САЩ осъзнават необходимостта от стабилизация и нормализация на двустранните отношения».

Государственный секретарь США Рекс Тиллерсон. Архивное фото

В частност, Москва се надява, че Вашингтон ще се съгласи на обективно разследване на инцидента с химическото оръжие в сирийския Хан-Шейхун. На Запад обвиниха властите на Сирия без доказателства, макар в този район да водят бойни действия терористите от «Джебхат ан-Нусра», които се занимават с изработката на отровни вещества, отбелязва МВнР на Русия.

 

След инцидента САЩ нанесоха ракетен удар по авиобазата на сирийската армия в Шайрат.

 

В руското дипломатическо ведомство считат, че тези действия на САЩ са акт на агресия, нарушение на международното право и водят към засилване мощта на терористите.

 

 

Русия е разтревожена и от вероятния силов сценарий по отношение на КНДР.

 

«Важно е да се разбере, как това се съотнася към колективните задължения по въпроса за денуклеаризацията на Корейския полуостров, скрепена с резолюция на Съвета за сигурност на ООН», заяви МВнР на Русия.

 

«Разчитаме да чуем, какво САЩ планират да извършват в Либия, която в резултат на военната намеса на страните от НАТО се оказа фактически раздробена, както и Ирак.

 

Каква е по-нататъшната стратегия за Йемен, където американското оръжие се използва за масирани бомбардировки над градовете, което довежда до гибелта на мирни жители и задълбочава хуманитарната катастрофа?», се казва в комюникето на руското МВнР.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;