Жителите на водещите европейски страни и Бразилия считат, че избирането на президента на САЩ Доналд Тръмп се отразява негативно на глобалната сигурност, показа допитването на «Sputnik.Мнения».

Сенатор США Джон Маккейн. 2015 год
На снимката: Джон Маккейн, сенатор-републиканец, одобри ракетния удар на Тръмп над Сирия
Най-голяма тревога предизвиква Тръмп сред гражданите на Германия. 72 % от запитаните са убедени, на неговото избиране заплашва световната стабилност.
Тази гледна точка споделят 64 % от французите и 50 % от бразилците. 55 % от британците и 52 % от турците също считат, че идването на Тръмп на власт заплашва глобалната сигурност.

Малко по-оптимистично гледат на проблема жителите на Италия и САЩ — там тази гледна точка се споделя съответно от 49 % и 45 % от респондентите.

Във всички страни, в които е проведено допитването, броят на песимистична настроените респонденти, надвишава броят на тези, които считат президентството на Тръмп за благо за световната сигурност.

 

В това, че избирането на Тръмп за президент ще повлияе позитивно върху световната стабилност са уверени само 6 % от французите, 8 % от немците, 11 % от британците и турците, а също 13 % от бразилците и италианците. В САЩ този процент е 28 %.

 

Останалите респонденти считат, че идването на Тръмп на поста президент на САЩ по никакъв начин няма да се отрази на глобалната сигурност.

 

В изследването са участвали 7149 жители на Франция, Германия, Великобритания, Италия, САЩ, Бразилия и Турция.

Допитването е проведено между 16 и 22 февруари от една от най-големите международни изследователски компании  TNS Global.

News front

Тагове: ; ; ; ;