Президентът на САЩ Тръмп при необходимост няма да се спре с единичен удар по военното летище в Сирия, но ще съразмерява по-нататъшните си действия в зависимост от реакцията на останалите страни в тази република. Това каза постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли в интервю за CNN.

 

«Ако се наложи нещо повече, то Тръмп ще го направи», отбеляза Хейли.

 

«Сега всичко действително зависи от реакцията на другите по случващото се в Сирия», продължи Хейли, посочвайки необходимостта «да се започне движение напред в посока политическо регулиране и начало на установяване на мир».

 

«Второ, не виждаме възможност да се постигне мир в Сирия при запазването на Асад. Трето, трябва да отстраним влиянието на Иран и в резултат да се придвижим в посока политическо регулиране в Сирия», заяви Хейли.

 

Тя мотивира наличието на множество приоритети, защото обстановката била «сложна и трудна в Сирия»

 

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на съвместната пресконференция с външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че решението за съдбата на президента Асад трябва да се вземе от сирийците.

 

На 30 март Хейли заяви, че отстраняването от власт на Асад не е приоритет за Вашингтон.

 

Тази позиция претърпя кардинална промяна от момента на решението на Тръмп да използва военна сила по отношение ВС на Сирия.

 

На 7 април ВС на САЩ по заповед на Тръмп изстреляха 59 крилати ракети по военното летище в провинция Хомс.

Жертви на обстрела са 10 човека.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;