На 12 април 1961 година за първи път в световната история, от космодрома Байконур излита космическия кораб » Изток» с пилот космонавт Юрий Алексеевич Гагарин на борда.

За този подвиг, Гагарин получава званието Герой на Съветския Съюз, а от 12 април 1962 година денят на полета на Гагарин в космоса е обявен за празник-Ден на космонавтиката.

 

 

 

 

 

 

На 27 септември 2010 година с решение на 65-тата сесия на Генералната Асамблея на ООН провъзгласява 12 април за Международен ден на полета на човека в космоса, който се отбелязва ежегодно на международно ниво.

Русия първа в небето!

12 април е черен ден за американската авиация по две причини- едната вече я обозначихме, полета на първия човек в космоса, извършен от руския пилот-космонавт Юрий Гагарин

 

 

 

 

 

Другата, малко известна причина, е че именно в този ден, точно 10 години преди полета на Гагарин, руските асове, три пъти награждавани като герои на Съветския Съюз  начело с Иван Кожедуб, командващ тогава 324 изтребителна авиционна дивизия, развенчават митовете за неуязвимостта на американските летящи суперкрепости В-29 —онези същите, които пускат атомните бомби над Хирошима и Нагасаки, и подготвяйки същия план ( тоест да пуснат още атомни бомби) за десетки градове в СССР в съответствие с плановете за война срещу Съветския Съюз «Totality», «Pincher», «Dropshot», «Broiler/Frolic», «Charioteer», «Halfmoon/Fleetwood», «Trojan», «Off-tackle» и други, започвайки от 1945 година, и съвършенствани от САЩ за използване на ядрено оръжие.

 

 

В резултат на краха на авиоплановете се ражда и знаменитият израз » черен четвъртък». Това се случва на 12 април 1951 година по време на войната в Корея. На този ден армада от 21 бомбардировачаВ-29, съпровождани от американска охрана от 200 изтребители, срещат руските МИГове.

Американците както винаги, били уверени в своята неуязвимост и разбира се, разчитали на победа, но съветските пилоти успели да се справят с крилатото супероръжие, с което американците унищожили Хирошима.

Тогава руските асове вземат единственото възможно решение и тактически способ за реагиране- да пронижат американската армада спускайки се отгоре надолу с МИГовете.

 

Руските асове направили това един път, но той се оказал достатъчен, а ефектът надминал очакванията- 12 свалени от 21 американски «летящи суперкрепости». От останалите 9 американски чудо-машини, нямало нито една, която да се върне на базата без убити и ранени членове на екипажа.

Съветските мигове се справили без загуби, а американците 3 дни ошашавени не смели да излетят.

 

Русия и тогава показва, че с нея шега не бива, и може да се бори самоотвержено. Разликата между Русия и САЩ- в светлината на тези събития, Русия записва 12 април в историята на човечеството, като международен ден на космонавтиката, докато американците записват смъртта на невинните от Хирошима и Нагасаки. Както се казва, по делата ще ги познаете…

Честит празник на космонавтиката!

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;