Русия: «НАТО цели военно господство, доверието е сринато»

Дата на публикуване: 11 04 2017, 06:12


Създаването на доверие е невъзможно, докато НАТО не изостави  политиката си, целяща военно господство, заяви постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко, предаде ТАСС.

 

Грушко направи изявлението си по повод резултатите от първата среща за тази година на Съвета НАТО-Русия на равнище посланици.

 

„Представители на страните от НАТО подчертаваха важността на Виенския документ за изграждането на мерки за доверие и сигурност, както и други механизми за контрол на въоръжението.

 

Но те не отговориха на въпроса как ще съчетаят това със своята политика, която е насочена към ограничаването на влиянието на Русия и демонстрирането на своите военни способности в близост до нашите граници”, коментира той.

 

По-рано Русия информира НАТО за разполагането на две дивизии в Западния военен окръг на Руската федерация и на моторизирана стрелкова дивизия в Южния военен район, докато страните от НАТО са предоставили информация за изпълнението на плана, който се отнася до по-нататъшното разполагане на части по източния фланг на НАТО.

 

„Нямам намерение да омаловажавам значението на подобни брифинги, но те не са достатъчни, за да се подобри състоянието на сигурността”, допълни Александър Грушко.

 

„Диалог в името на диалога няма да доведе до никакви резултати, ако не се вземат дадени конкретни решения, ако не се предприемат никакви стъпки”, добави той.

 

В началото на март руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия се намира в ситуация, в която трябва да реагира на това, че е обкръжена от силите на НАТО. Той обаче подчерта, че Москва няма намерение да превръща Съвета НАТО-Русия в бойно поле, като настоява партньорите в него да изложат реални, а не „въображаеми” притеснения.

 

„Напълно готови сме да балансираме интересите, надяваме се, че уверенията, които нашите западни партньори ни дават от време на време, че се интересуват от изглаждането на отношенията, се основават на взаимно уважение и желание да се намери баланс на интересите”, заяви Сергей Лавров.

 

Ако Съветът НАТО-Русия се използва само за конфронтация, Русия няма да се впуска в подобни игри, категоричен бе Лавров.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий