Тероризмът днес се използва като средство за ръководене на международните отношения. Чрез него те се насочват към определена ескалация, заяви в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново проф. Вихрен Бузов, специалист по кризи на сигурността.

 

По думите му тази ескалация стимулира увеличаването на разходите за въоръжаване, за поддържането на частни армии и за наемането на войници в регионите, в които има сблъсъци.

 

„Тоест, зад всичко стоят определени икономически интереси. Тероризмът е индикатор за нарастването на сенчестите икономически интереси по света. Това са интереси на военното производство, на тези компании, които се занимават с него, както и за радикализацията на определени религиозни структури, които реагират на експанзионистичната политика на Запада и са готови за всякаква борба срещу него“, поясни още експертът.

 

Той отбеляза и че факторите, които поддържат «огъня на тероризма» са много и, за да им се противодейства, на първо място трябва те да се идентифицират.

 

Освен това проф Бузов обясни, че в средата на всички тези конфликти България трябва да избягва подкрепата на радикални действия, били те и за нейните съюзници като САЩ. 

 

„Все още нашата система за сигурност не е била поставяна на такива решаващи изпитания, ако се изключи атентатът в Бургас, около който има все още доста неясноти. Така че, да се надяваме и че няма да бъде поставена. Струва ми се, че службите полагат усилия да идентифицират опасностите.

 

Опитват се, по линия на съюза с другите държави от НАТО, да предприемат някакви мерки. Едва ли при ограничените ни финансови възможности можем да направим нещо повече.

 

По-важното е да не влизаме в определени инициативи, които могат по някакъв начин да ни поставят под заплаха от терористични удари – да подкрепяме агресивни в Близкия изток, включително и такива, които идват от наши съюзници като Съединените щати“, коментира още експертът.

Тагове: ; ; ; ; ; ;