Стотици бежанци са купени и/или продадени на пазари за роби в Нигер и Либия, това съобщи Международната организация по миграция (МОМ) в Женева, предаде ДПА.

 

Трафиканти на хора продават мигранти (бежанци) за 200 до 500 долара, жертвите често пъти са държани в плен в продължение на месеци, след което са принуждавани да извършват тежък физически труд или са използвани като секс роби или проститутки, заяви Отман Белбеиси, ръководител на миграционната агенция на ООН в Либия.

 

Международната организация по миграция има свидетелски показания от мигранти, опитали се да се доберат до Либия, една от главните отправни точки за бягащите от Северна Африка, които искат да достигнат Европа през Средиземно море.

 

Оцелелите споделят, че похитителите им ги изнудвали за пари с мъчения и ги карали да се обаждат на семействата си да искат откуп. Някои мигранти са принудени да работят на робски пазари или да охраняват къщи, където са държани хора за откуп. Който не успее да плати откуп, е оставян да умре от глад, казват свидетелите.

 

Лекар от МОМ е лекувал мъж от Гамбия, който тежал едва 35 кг. Семейството му било принудено да продаде дома си, за да плати за освобождаването му.

«Отиващите в Либия мигранти, които се опитват да достигнат Европа, нямат представа какъв архипелаг от изтезания ги чака точно оттатък границата», каза говорителят на МОМ Ленърд Дойл.

МОМ разпространява свидетелства на жертви в социални медии и радиостанции, за да предупреди потенциалните мигранти.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;