Днес 11 април, преди 160 години на този ден, император Александър  II утвърждава държавния герб на Русия- двуглав орел.

 

 

 

 

 

 

 

В Русия, както и в много страни на Европа, държавните гербови емблеми се появяват в епохата на средновековието.

През 1947 година двуглавият орел, се появява за първи път на печата на Иван III, като държавен символ, заедно с изображението на свети Георги, някога покровител на киевските князе.  Но ако на печата на Иван III, двете емблеми са били равностойни, всяка заемаща своя страна, то вече в следващия век двуглавия орел се превръща в основна емблема на руския герб.

 

 

 

 

 

На 11 април 1857 година Александър II официално утвърждава герба на Руската империя- двуглав орел. Също така тогава се утвърждават цял комплект държавни гербове- Голям, Среден, Малък, които е трябвало да символизират единството и могъществото на Русия.

 

През май 1857  година Сенатът публикува Указ с описанието на новите гербове и нормите за употребата им, които просъществуват без особени изменения до 1917 година.

Двуглавия орел се завръща като герб на страната едва през 1933 година, когато с Указ на Президента е въведен нов държавен герб- двуглав орел, чиято рисунка е изпълнена по мотиви на герба на Руската империя.

 

Но ако се вгледате внимателно в руския герб, може да забележите, че там има не само един двуглав орел- на скиптъра, който държи орела има още един, също двуглав. Значи излиза, че са два? Не, значително повече са, а по-точно безкрайно много са, защото изобразения на скиптъра орел, държи също скиптър, а на скиптъра има още един орел, държащ скиптър с орел…увенчан с орел и така нататък.

И това съвсем не е случайно, това идея символизиращата вечността на Руската държава.

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ;