Заместник началникът на Главното оперативно управление към Генералния щаб на ВС на Русия генерал Виктор Познихил изложи два сценария, според които системата за ПРО на САЩ може да прихване руските междуконтинентални балистични ракети.

«Подобен брой огневи средства за ПРО представляват сериозна заплаха за руския потенциал за сдържане, особено с отчитане на постоянно наличните модернизации на огневите комплекси за ПРО», каза Познихир по време на съвместния руско-китайски брифинг по противоракетна отбрана, проведен по време на Конференцията по разоръжаване.

 

Той отбеляза, че според изводите на руските специалисти, противоракетите  Standard 3 с модификация 2А, чието разполагане се предполага да се проведе през 2018 г., ще могат да прихващат стратегическите балистични ракети не само на средния и последен, но и на възходящия участък на траекторията на полета на ракетите.

 

«В този случай противоракетите могат да поразят руските и китайските балистични ракети преди момента на разполагането на бойните блокове», поясни генералът.

 

 

 Първи сценарий

Първи сценарий, който разгледаха руските специалисти, демонстрира прихващането на корабния комплекс за ПРО, намиращ се в Балтийско море, междуконтиненталните балистични ракети, които стартират от Европейската част на Русия.

 

С получените предварително целеуказания корабът за ПРО въвежда в автоматичен режим бордовата РЛС в сектора на търсене на балистични цели. В резултат на сбора от информация за траекториите на целите се формира целеуказанието за пуска на противоракетите.

 

«При дадения сценарий прихващането е успешно и е осъществено още в началния етап от полета на руската междуконтинентална балистична ракета», отбеляза Познихир.

 

Втори сценарий

 

 

При втория сценарий се моделира прихващане от корабния комплекс на ПРО от акваторията на Норвежско море на ракета, стартирала от подводница.

 

Според Познихир, стартът на балистичната ракета от подводница се открива от космическата система, според която информация бордовата РЛС на кораба осъществява захващането и съпровождането на балистичната ракета, издава се целеуказание за пуска на противоракета.

 

«Балансът на времето позволява да се осъществи обстрел и прихващане на балистичната ракета на руската подводница, базираща се в акваторията на Баренцово море. Отчитайки високата скорост на противоракетата, прихващането на целите в двата случая е възможно още на началния етап на полета», каза генералът.

 

 

Познифир подчерта, че Министерството на отбраната на Русия е разгледало хипотетичните сценарии за старта на балистичните ракети в северно направление.

 

«Всичко това има изследователни характер. Изборът има за цел да даде представа за условията за употреба и възможностите на средствата на глобална ПРО», резюмира той.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;