Администрацията САЩ счита, че Башар Асад в Сирия усложнява процеса на регулирането на конфликта в страната и няма намерение да го оставя на мира, но в момента вижда по-голям проблем в лицето на терористичната групировка Ислямска държава. Това заяви постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли в интервю за телевизия Fox News, части от което бяха излъчени в събота вечерта.

 

Дипломатът нарече Асад «военен престъпник», обвинявайки го в извършване на химически атаки и в това, че не позволява да се оказва хуманитарна помощ на населението.

 

«Той е много голямо препятствие за постигането на мира», каза тя.

 

«Асад — това е проблем, администрацията на САЩ вижда в него проблем, но още по-голям проблем е ИД. Ще дадем ли на Асад някога отдих? В никакъв случай. Ще се надяваме ли, че можем да го привлечем към съдебна отговорност в името на сирийския народ? Да, това е нещото, което трябва да се направи», подчерта Хейли.

 

Според нея, първоначално САЩ трябва да се справят с ИД, а едва после да се заемат с мирното регулиране на конфликта. За целта, както отбелязва Ники Хейли, трябва «да се избавим от иранското влияние и да отстраним Асад от пътя».

 

Тя отбелязва още, че ситуацията в Сирия «е отишла твърде далеко», че отговорността за това частично носи предишната американска администрация.

 

«Ако погледнем назад, можеше да се направи много, за да не се оказваме в ситуацията, в която сме днес», добави постоянният представител на САЩ.

 

На 30 март агенция Reuters, позовавайки се на Хейли съобщи, че отстраняването на Асад вече не е основна цел за Вашингтон в Сирия.

 

«Нашият приоритет е да проучим как да постигнем резултати, с кого трябва да работим и как всъщност да постигнем положителни промени за народа в Сирия. Ние не трябва задължително да се фокусираме върху Асад, както прави това предишната администрация», заяви Хейли.

 

В същия ден държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че «въпросът за статуса, отстраняването или запазването на властта от Асад ще бъде решен от сирийския народ».

 

Представителите на предишната американска администрация се изразяваха по-категорично, заявявайки, че Асад няма място в бъдещето на Сирия.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;