Настъпиха нови времена. Това стана ясно веднага, щом украинските политици масово и бързешком започнаха да прочистват акаунтите си във Фейсбук, изтривайки хвалебствените оди за Хилъри Клинтън и негативните си постове за настоящия президент на САЩ.

 

Но това с украинските полиците е само половината беда.

Те се ориентираха скоропостижно и сега всячески подкрепят новия стопанин на Белия дом.

При това го подкрепят във всичките му начинания, пише украинското издание  «2000».

 

Но нещата около НПО-тата в Украйна съвсем не са добре. Те дълги години свързваха живота си със задокеанските си партньори.

Казано с други думи — живееха за сметка на грандове, които в близкото минало щедро им даряваше правителството на САЩ.

 

 

Съдейки по всичко, щедростта свърши.

 

Агенцията по международно развитие на САЩ (United States Agency for International Development, USAID) се обозначава от тях като «донор» или «партньор». Агенцията присъства в списъците на множество украински обществени организации, специализирани в областта на медийното пространство и социологията.

Город «Ди-Си»

Агенцията е създадена като централен орган на държавното управление на САЩ за оказване на помощ зад граница. Администраторът на  USAID, а също неговият заместник  се назначават от президента на САЩ със съгласието на сената. Агенцията координира действията си с държавния секретар на САЩ.

 

Т.е.  едва ли има човек на света, който е обзет от съмнения, сътрудничат ли си тези организации, НПО-та и прочие със САЩ, получават ли грантове, както те твърдят само от задгранични «НПО»-та (при това, споменавайки USAID).

 

Изводите са горчиви — тези, които са партньори с гореспомената организация или с нейни трансформации чрез други имена, както в България, са на пряко подчинение на Белия дом.

 

Агенцията, обаче, вече се готви за недобри времена. В съответствие с новия бюджет на администрацията на Тръмп бюджетът е съкратен за 2018 г. с  $ 10,1 млрд.

 

По данни на Reuters, държавният департамент и  USAID ще получат бюджет в размер на  $ 25,6 млрд., което е с 28% по-малко от текущите разходи.

 

«В Украйна USAID дава помощ в следните сфери: икономическо развитие, демокрация и управление, здравеопазване и социален сектор — пише  business. vesti-ukr.com. — Започвайки от 1992 г. Агенцията предоставя на Украйна грамадна помощ в размер на $ 1,9 млрд.

 

Впрочем, съкращаването на финансирането на Украйна след избирането на Тръмп съвпадна напълно с прогнозите».

 

Новата финансова политика на Белия дом ще се усети осезаемо от такива организации, като  «Интерньюс-Украина» internews.ua (на уеб-страничката е посочено спонсорството на USAID), както и от «Детектор-медиа» osvita.mediasapiens.ua или Институт за демокрация «Полип Орлик» idpo.org.ua, а дори няма да говорим за Института за масова информация  imi.org.ua…

Жив и здрав да си, Тръмп!

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;