В Сърбия продължават протестите срещу изборната победа на премиера Александър Вучич. Той спечели президентските избори с 55 процента. Протестиращите смятат, че има измама и затова днес предават на държавния глава Томислав Николич искане за анулиране на изборите.

© БТА

Протестите срещу Вучич са под надслова » Против диктатурата » В тях участват предимно студенти. Снощният митинг в Белград беше един от най-многолюдните — в него взеха участие близо 20 000 души. Протестиращите искат ревизия на избирателните списъци, за да се утвърди точният брой на гласоподавателитне в Сърбия, оставка на председателката на парламента Мая Гойкович, както и оставка на ръководството на държавната телевизия, защото според тях медията е информирала в полза на управляващите.

 

Опозиционният кандидат Саша Янкович твърди, че в 25 секции има масова измама в полза на Вучич. Янкович се класира втори на президентските избори с 16 процента. Премиерът Вучич нареди повторно преброяване на бюлетините в две от споменатите секции, но бяха открити само четири подозрителни бюлетини, а не стотици както твърди опозицията. Президентските избори в Сърбия се проведоха на 2 април, предаде БНТ.

Тагове: ; ; ; ;