Сръбски активист: Протестите в Белград са борба не срещу режима, а за хаос в страната

 

На 2 април в Сърбия се проведоха президентски избори, на които уверено победи премиерът на страната Александър Вучич.

 

Още не следващия ден, вечерта в понеделник, когато станаха известни резултатите от гласуването, в Белград започнаха масови демонстрации срещу Вучич.

 

Активисти, главно младежи и студенти, обявиха новоизбрания президент, че е играл нечестно.

 

Показателно за жителите на столицата стана произшествието по време на митинга — пред сградата на парламента беше скъсан и хвърлен на земята голям транспарант със снимки на сърби, загинали по време на бомбардировките на НАТО над Югославия и по време на войната в Косово и Метохия.

 

За случващото се в Сърбия питаме лидера на Сръбското народно движение «Наши» Иван Иванович:

 

Това е патриотична организация, която нееднократно е организирала улични демонстрации, в това число и срещу Вучич. Националистите от Сърбия не харесват неговите планове за влизането в ЕС и политиката му по косовския въпрос.

 

Според събеседника ни, патриотичните сили в Сърбия действително не изпитват топли чувства към Вучич, но днешните протести в Белград и други сръбски градове не се подкрепят от тях, защото те са организирани от силите на прозападните активисти, а самите протести вече са заплаха за страната.

 

«Вучич не е популярен ред сръбските патриоти заради подписването на Брюкселския договор (за признаването на Косово).

 

«Наши» участваха в много протести срещу него. Това ни дава право да коментираме тези протести в Белград. Не ги подкрепяме, считаме, че властта не трябва да премине към хора от рода на Саша Янкович и Бошко Обрадович, които работят за чужденци и искат да създадат хаос в Сърбия. Вече видяхме на 5 октомври 2000 г. как изглежда революцията, организирана зад граница. Това беше началото на разрушаването на Сърбия. Ние сме за трети път на развитие, най-важни за нас са интересите на Сърбия», отбеляза Иванович.

«Нито една патриотична сила официално не се присъедини към тези протести в Белград и не агитираше привържениците си да участват в тях. Протестите се признаха само от Обрадович.

 

Той е рамо до рамо с либералите от рода на Янкович, който неотдавна каза да се въведат санкции срещу Русия, а събитията в Сребреница бяха охарактеризирани от него като геноцид.

 

Идеята е проста — не запазване на сръбската държава, а опит да се организира цветна революция, както това се случи в много страни, а сега се опитват да го направят и в Русия».

 

 

Тагове: ; ; ; ;