Египет обяви извънредно положение след самоубийствените атентати, извършени вчера в две християнски църкви. При атаките срещу коптските храмове загинаха най-малко 46 души. Отговорност за тях пое «Ислямска държава». Атентатите бяха извършени преди визитата на папа Франциск в Египет, насрочена за 28 и 29 април.

 

Заради нападенията президентът на страната Абдел Фатах ал-Сиси обяви извънредно положение за срок от три месеца, съобщава БНТ. Според египетската конституция държавният глава трябва до една седмица да поиска одобрението на парламента. Очаква се законодателният орган да одобри предложението.

 

Абдел Фатах ал-Сиси заяви, че «терористите се опитват да подкопаят единството на страната и египтяните трябва да бъдат бдителни, независимо от религията, която изповядват, за да предпазят родината си». В Египет ще бъде създаден и Висш съвет за борба с тероризма и екстремизма.

 

Президентът обвини страни, които не назова, в подхранване на нестабилността в Египет, но допълни, че «множество заговори срещу страната са били успешно осуетени». Той предупреди сънародниците си, че «сблъсъкът с терористите ще бъде дълъг и болезнен».

 

Извънредното положение в страната беше обявено само няколко месеца след свалянето на президента Мохамед Морси. Тогава поддръжниците му организираха масови протести, довели до насилие.

 

Американският Държавен департамент строго осъди «варварските нападения» срещу християнски църкви в Египет, отговорността за които пое терористичната групировка «Ислямска държава». Вашингтон заяви, че «ще продължи да подкрепя сигурността и стабилността на Египет в усилията му да победи тероризма».

Тагове: ; ; ; ; ;