TV5 MONDE: Въпреки обещанията си, Тръмп превърна САЩ в «световен жандарм»

Дата на публикуване: 09 04 2017, 07:16


Давайки заповед за ракетен удар по Сирия «в отговор на извършената по-рано химическа атака в страната», Тръмп отново превърна САЩ в световен жандарм, макар по-рано да обеща да не прави това, заяви кандидатът за президент на Франция от партията «Национален фронт» Марин льо Пен в интервю за  France 2, което се ретранслира от  TV5 Monde.

 

Според Льо Пен, преди да действа, Вашингтон е трябвало поне да дочака резултатите от международното разследване на инцидента в Сирия.

 

МАРИН ЛЬО ПЕН: Нима не можем да изчакаме резултатите от международното независимо разследване преди да съдим? Малко съм изненадана от тези удари, защото господин Тръмп заявяваше, че той повече не искат да превръща САЩ в световен жандарм. А точно това направи.

 

Не знам защо направи това той. Само би ми се искало да не се повтаря иракския и либийския сценарии, които повлякоха след себе си хаос и укрепиха ислямисткия фундаментализъм и терористичната структура, в резултат на които на нашата територия бяха извършени терористични атаки.
 — Значи Вие сте за продължаване на преговорите с Асад?
Марин Льо Пен:  Ще се повторя — това, което се случи е чудовищно, казвам го в прав текст и в прав текст го осъждам. Но не трябваше ли да изчакаме резултатите от международното разследване? Това е.
— А ако резултатите потвърдят вината на сирийската страна — а днес има подозрения за това — трябва ли да се продължи диалога с Асад?
МАРИН ЛЬА ПЕН: В настоящата ситуация няма надеждни хора, които биха могли да поемат отговорността.
Единственото, които може да се направи — е да се организират избори. Суверенитетът на държавите трябва да се уважава, трябва да се уважава…
— Но Сирия днес всъщност не е демократична страна. Отчитайки ситуацията в страната в момента, да се организират свободни избори ще бъде твърде трудно.
МАРИН ЛЬО ПЕН: Напълно вярно! Да, може би точно ООН трябва да обезпечи провеждането в страната на свободни избори, защото, припомням, при всички обстоятелства именно сирийците трябва да изберат своя лидер.
Не бива повече да се прави така, както правихме много години, когато определи държави идват, избират някого и го назначават за лидер на една или друга държава.
Още веднъж подчертавам: това не само не работи, но и създава хаос.
След като ние уважаваме демокрацията и суверенитета на народите, трябва да позволим на сирийския народ да направи своя избор.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий