Times: Интервенцията на Тръмп в Сирия разгневи неговите привърженици и Конгреса

Дата на публикуване: 09 04 2017, 06:42


Решението на американския президент да нанесе ракетен удар по Сирия предизвика недоволство в конгреса, пише The Times.
Много законодатели разкритикуваха Тръмп за това, че той е извършил операцията без тяхното одобрение. Намесата на САЩ в сирийския конфликт осъдиха и бившите избиратели на републиканеца. Те го призоваха да «изпълни предизборните си обещания и за приключи с разорителните войни», отбелязва изданието.
Times: интервенция Трампа в Сирию разгневала его сторонников и конгресс
Решението на Тръмп да нанесе ракетен удар по Сирия промени отношението на американците към лидера им, който по време на предизборната кампания обеща, че при неговото управление САЩ ще престанат да играят ролята на световен жандарм, пише The Times.
«Ястребите» от Капитолийския хълм, които бяха едни от най-ярките критици на новия президент, високо оцениха неговия отговор на «химическата атака, извършена от режима на Асад».
В същото време това действие разгневи републиканците и демократите, считащи, че Тръмп не е имал право да провежда атака без консултация с конгреса.
Сенаторът на Кентъки Ранд Пол заяви:

«Според Конституцията, президентът трябва да получи одобрение от конгреса за провеждането на военни действия. Призовавам го да дойде тук, за да се проведат необходимите дебати».

Политикът добави, че предишните военни намеси на САЩ «не направиха живота ни по-безопасен», а Сирия няма да бъде изключение».
Не само републиканците Джон Маккейн, Линдси Греъм и Марко Рубио, които по-рано критикуваха външната политика на Тръмп, но и лидерът на демократите в палатата на представителите Нанси Пелоси приветстваха решението на президента да нанесе удари.
Сенаторът от Вирджиния Тим Кейн, кандидат за вицепрезидент на Хилъри Клинтън, заяви, че американският лидер е постъпил «незаконно», защото не е получил подкрепата на конгреса.
През 2013 г. президентът Обама се сблъска с аналогична дилема, след като «режимът на Асад използва зарин в Гута», пише изданието.
Тогава Тръмп написа в Туитър:

«Какво ще получим, ако започнем да бомбардираме Сирия, освен увеличаване на дълга и вероятен продължителен конфликт? Обама се нуждае от одобрението на конгреса».

Конгресът не подкрепи нанасянето на авиоудари в Сирия — в резултат Обама се наложи да се откаже от намеренията си.
Според критиците, това решение «e дало смелост на режима на Асад за извършването на нови жестоки престъпления».
Смяната на позицията на Белия дом относно интервенцията в Сирия предизвика недоволството и на привържениците на Тръмп, който по-рано обеща да не се завира в Близкия изток.
Читателите на десния уеб-сайта  Breitbart призоваха президента «да изпълни предизборните си обещания и да приключи с разорителните войни за смяна на режими».
Ударът е огромна грешка, считат тези, които миналата година агитираха да се гласува за Тръмп.
Например, основателят на движението «алтернативни десни» Ричард Спенсър написа в Туитър:

«Алтернативните десни» са против войната в Сири. И точка. Ние искаме добри отношения с Башар Асад и призоваваме Тръмп да спре този военен ажиотаж».

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий