Sky: С удара по Сирия Тръмп намекна на Китай, че ще се «оправи» със Северна Корея

Дата на публикуване: 09 04 2017, 06:36


Последствията от ракетния удар на САЩ по сирийската авиобаза ще се усещат далеко извън пределите на Близкия Изток, счита кореспондентът на  Sky News.
Според нея, Тръмп е показал, че неговите думи не се разминат с действията му, дал е да се разбере на китайските власти, че в случай тяхното бездействие, той може самостоятелно да се заеме със северокорейския въпрос.
Президентът на САЩ призова всички цивилизовани страни да спрат кръвопролитието в Сирия.
Допитването на телевизията показа, че над половината от респондентите са готови да подкрепят военните действия на Великобритания, за да се опита да се приключи с кризата в тази страна.

Попитахме: «Бихте ли подкрепили военна интервенция на Великобритания в Сирия, ако това означава конфликт с Русия?»

Броят на отговорилите утвърдително намаля до 41 %.

 

38 % отговориха, че няма да подкрепят интервенцията.

 

В заключение попитахме: «Носи ли Великобритания отговорност за защитата на сирийците? 51 % отговориха утвърдително, а 31 % — отрицателно.

 

Какво международна реакция може да се очаква?

 

Доналд Тръмп приема своя китайски колега Си Цзинпин във Флорида.

В началото на тази седмица Тръмп заяви, че не се страхува самостоятелно да предприеме мерки по отношение на Северна Корея. А сега предприема самостоятелно мерки в Сирия.

 

КЕЙТИ СТАЛАРД, кореспондент на Sky News: Да, считам, че последствията от тези действия ще се усещат далеко извън пределите на Близкия Изток. Изборът на време от страна на Тръмп не би могъл да бъде по-целесъобразен в контекста на днешната среща със Си Цзинпин.
Той публично заявяваше, че, според него, Китай прави недостатъчно по въпроса за Северна Корея. Миналата седмица каза, че, ако Китай не е готов «да се оправи» със Северна Корея, то той сам ще се заеме с това, Америка ще вземе нещата в собствените си ръце.
Тръмп може да се отправи на днешната среща не само, за да каже на Си Цзинпин това, не само да подчертае, че е настроен переделно сериозно.
Той може просто да покаже спътниковите снимки и да демонстрира, че неговите думи не се разминат с действията му, че той не е Барак Обама и че, ако съществува червена линия, то от нейното пресичане ще има последствия. Това ще се превърне в послание за ръководството на Китай и Северна Корея.

Разбира се, Си Цзинпин знае и без съмнение Донълд Тръмп също е добре осведомен, че това са различни въпрси.

Ограничителният удар по авиобазата в Сирия с предварително предупреждение — това не е едно и също, както извършването на военни действия в Северна Корея, които заплашват със сериозни ответни мерки.
Не на последно място това се отнася до десети милиони граждани в Сеул — съюзници на САЩ от Южна Корея, които се оказват в опасната зона на поражение в случай на отговор.
Сирия не е Северна Корея, това се несъпоставими действия. Независимо от това ударът по Сирия изпраща мощен сигнал в предверието на днешната среща.
В ефир на 7 април 2017 г.
News Front

Тагове: ; ; ; ;

Добавить комментарий