LE MONDE: Преди да притиска Асад Западът трябва да поговори с Москва

Дата на публикуване: 09 04 2017, 06:20


Според Франсоа Фийон химическата атака срещу мирните жители в Сирия е «недопустимо и възмутително събитие», пише  Le Monde.
Но френският политик счита, че е нужен диалог с Русия по повод оставката на Асад, защото западната военна намеса може да доведе до резултата, който видяхме в Ирак.
Фийон: прежде чем давить на Асада, Западу нужно поговорить с Москвой

Франсоа Фийон призова да се въведат санкции срещу Асад за химическата атака в Сирия, за която считат виновен правителствения режим.

 

«Използването на химическо оръжие — това е военно престъпление, трябва да се проведе разследване, на чието основание международната общност да наложи санкции на тези, които стоят зад тази недопустима и възмутителна атака», заяви Фийон.

«Не можем да допуснем лидерът на която и да е страна да нарушава международните закони, както това неотдавна направи Асад», резюмира той, подчертавайки, че трябва да се получат «доказателства» за съпричастността на Дамаск преди да го обвиняваме в това «масово убийство».
Фийон отново изрази желание да се «разговаря с Русия, Иран и Турция», за да «се постараем да отстраним Асад и да организираме преход към нова власт».
Фийон счита, че трябва да се говори с Русия, главният съюзник на Сирия, преди да се оказва натиск върху Асад.
Фийон, който призова към смяна на дипломатическата стратегия на Франция, счита, че диалогът с Москва — това е единственият начин «да престанем да бъдем свидетели на убийствата», които продължават в Сирия вече шест години.
«Вече цели шест години наблюдатели и лидери на западни държави обясняват, че режимът на Асад скоро ще падне. След шест години той продължава да се държи, продължават убийствата. За всичко е виновна нашата дипломатическа стратегия, която не беше далновидна», казва Фийон.
Фийон е категорично против западната военна намеса срещу «режима на Асад», защото това «може да доведе до същите резултати, каквито видяхме в Ирак».
Както пише  Le Monde, позицията на Фийон по отношение на Асад зависи в прав текст от позицията на Русия.
Ален Жюпе, френски десен политик, упрекна Фийон в «прекалена снизходителност» към Путин, обвинявайки го в това, че той «получава заповеди от Кремъл».
Жюпе се оплака и от това, че Фийон е толкова близък до Путин, че скоро «ще престане да бъде уверен в необходимостта от оставката на сирийския диктатор».
По време на предизборната си кампания Фийон заяви, че «няма друг избор», освен така «да се обърнем с лице към Русия и правителствения режим в Сирия, че да изкореним ИД».
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий