Американската администрация е разочарована от реакцията на Русия по повод използваната от САЩ сила срещу Сирия.

 

Това заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на изявлението си пред журналисти в резиденцията на президента Доналд Тръм «Мар-а-Лаго» в щата Флорида след завършване на американо-китайската среща.

 

Вниманието на ръководителя на външнополитическото ведомство на САЩ бе изострено от това, че Русия нарече действията на Вашингтон в Сирия агресия срещу суверенна държава.

 

«Разочарован съм от този отговор на руснаците, защото той посочва, че те ще продължат да подкрепят Асад», каза Тилърсън.

 

 

«Намирам това за много разочароващо, но за съжаление съм длъжен да кажа, това съвсем не е толкова неочаквано», отбеляза шефът на американската дипломация. 

 

Той обвини властите в Сирия за «ужасяващите атаки над собствени им народ».

 

Тилърсън също бе помолен да коментира съобщенията в американския печат за това, че САЩ разследват твърденията за вероятна съпричастност на Русия към предполагаемата химическа атака в сирийската провинция Идлиб миналия вторник.

 

«Нямам никаква специфична информация, която, според мен, на този етап би било уместно да споделя с вас. Разбира се, ние продължаваме  да събираме информация чрез своите разузнавателни източници, а също чрез общи източници от двете страни. Не мисля, че сега е уместно да коментирам въпроса», заяви в отговор държавния секретар на САЩ.

 

 

 Според него, САЩ «ще проследят отговора на Сирия за нанесения удар», за да си изяснят, има ли намерение Дамаск да използва сила по отношение на американци или на членове на коалицията, не планират ли употребата на химическо оръжие.
«На настоящия етап ние, американците, ще се направляваме от тях- от сирийските решения», подчерта Тилърсън.

 

Той не отрече, че пистата за излитане и рулевите писти на военното летище Аш Шайрат в сирийската провинция Хомс не са повредени, независимо от ракетния обстрел върху тази база от американците.

 

«Излитащите писти не са били цел на бомбардировките. Нашите Въоръжени сили считат, че не сме могли да нанесем сериозен ущърб на пистите за излитане», заяви Тилърсън.

 

Според негово признание, повредите от обстрела на крилати ракети Томахоук мога да се отстранят от пистата за излитане само за няколко часа.

 

Затова ударите, според версията на държавния секретар на САЩ, са били нанасяни по хангарите и друга инфраструктура в базата, в това число местата за зареждане с гориво.

 

САЩ са се стремили да постигнат това, че летището да се може повече да се използва, призна Тилърсън.

 

Според изложените от него сведения, представителят на КНР Си Цзинпин на преговорите с Тръмп «e разбрал, че такъв отговор на САЩ е необходим, когато хора убиват собствените си деца».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;