Проф. Димитър Иванов: «Репутацията на служебното правителство на Проф. Огнян Герджиков се срутва с всеки изминат ден»

Проф. Димитър Иванов: "Репутацията на служебното правителство на Проф. Огнян Герджиков се срутва с всеки изминат ден"Репутацията на служебното правителство водено от Проф. Огнян Герджиков се срутва с всеки изминат ден.

 

Скандали с министъра на икономиката, който не знае защо е министър; скандали в министерство на отбраната, свързани с финансови афери, с назначения и уволнения, с обществени поръчки; скандали в самото правителство; скандали или най-малкото скандална липса на лоялност от страна на Премиера към назначилия го Президент. И всичко това на фона на абсолютната липса на каквито и да са значими стъпки към реформи в дадени сектори или към нови политики.

 

Всичко това освен, че продължава да се отразява по негативен начин върху управлението на държавата, върху обществото ни и гражданите, то тази ситуация — се наблюдава, анализира и предава от страна на чуждите посолства у нас на техните държавни лидери и правителства. И така, мнението за хаосът, анархията и трагикомичната некомпетентност в държавното управление у нас се научава в целия свят.

 

Урокът, че правителства, макар и служебни — не се формират без принципи, без критерии, без личности доказани от много години, без хора с интегритет и чувство за държавност; без ясни и очертани политики — е тежък и ще трябва да бъде добре научен от всички: от новият президент до лидерите на политическите партии.

 

Надявам се, че Бойко Борисов и ПП ГЕРБ също ще видят и отчетат този урок и в преговорите, които предстоят по отношение на управленската програма на формиращото се ново правителство, както и по отношение на неговия състав и качества. Искам да вярвам, че ще стъпят този път на сериозна, принципна основа, утвърждаваща преди всичко и гарантираща реализацията на едно далеч по-успешно развитие на България.

 

По-малко компромиси и търговия с постове и много повече принципност, убеденост в реформите, опит в действията, компетентност в провеждането на политиките.

 

България навлезе в последните четири години от второто десетилетие на 21-я век и тези четири години на фона на кризата в Европа ще бъдат ключови както за нашето развитие като цяло, така и за оживяването на страната ни в огромното геополитическо и геоикономическо разместване в целия ни регион.

 

Формирането на новото правителство не бива да се бави, тъй като политическият хаос създаден от действията или недействията на служебното правителство, не може повече да бъде търпян.

Проф. Димитър Иванов

д-р на икономическите науки

Лондон

Коментари:

Зареждане ...