Въоръжената сирийска опозиция е могла да извърши химическа атаки още през 2014 г., това сподели за британското списание  London Review of Books разследващият американски журналист Сеймур Херш.

 

Той цитира документи от разузнаването към Министерството на отбраната на САЩ от 2013 г., според които сирийската терористична групировка «ан-Нусра» е имала нервно-паралитичен газ зарин.

 

За химическото оръжие на горецитираната групировка, за което се споменава в американските разузнавателни документи, на този етап не се знае нищо от обществеността.

 

Но, както установиха турските лекари, които направиха аутопсия на жертвите на газовата атака в Хан Шейхун, по време на това нападение е използват именно зарин.

 

«Ан-Нусра», сирийското отделение на «Ал Кайда», е значителна въстаническа група в сирийската провинция Идлиб, подчертават експерти.

 

Групировката се е обединила в Идлиб с други джихадисти и в момента създава там влиятелна група ислямисти, твърди проф. Гюнтер Майер, който оглавява Центъра за изследвания на арабския свят към университета в Майнц.

 

Това означава, че водещата роля в Идлиб де-факто играе «Ал Кайда», представлявана от «ан-Нусра».

 

В статията на London Review of Books Сеймур Хърш доказва, че газовата атака в предградието на Дамаск Гута през август 2013 г., за която обвиняват армията на Асад, всъщност е била акция на метежниците.

 

Целта на газовата атака е да се вмъкнат САЩ във войната срещу сирийския лидер, създавайки впечатление, че правителствените войски уж са преминали обозначените от президента Обама граници за ненамеса в конфликта.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;