Газовата атака в сирийската провинция Идлиб по всяка вероятност е извършена от въоръжената опозиция. Редица експерти не изключват, че и за някои предишни престъпления в Сирия могат да бъдат обвинени метежниците.

У некоторых западных экспертов есть вопросы относительно химатак в Сирии

По време на химическата атака в сирийския град Ханн Шейхун загинаха над 80 човека. Но това не е единственият случай, около който днес има съмнения в международната общност. В отговор на обвиненията на Запада Москва и Дамаск отричат, че отговорнотта за тази трагедия лежи върху плещите на президента Башар Асад.

 

Въпросът остава отворен: кой има интерес от извършването на това престъпление?

 

«АТАКАТА Е ИЗГОДНА ЗА ВЪОРЪЖЕНАТА ОПОЗИЦИЯ»

 

Проф. Гюнтер Майер, който оглавява Център за изследвания на арабския свят към университета в Майнц, отговоря еднозначно на въпроса:

 

«Подобна газова атака би могла да бъде изгодна само на въоръжените опозиционни групи, — счита той. — Те са притиснати до стената, фактически нямат никакви шансове да дадат военен отпор на режима.

 

И, както показва неотдавнашната реакция на президента на САЩ Доналд Тръмп, подобни акции им позволяват отново да получат подкрепата на противниците на Асад».

 

Още през 2012 г. бившият глава на Белия дом Барак Обама предупреди, че, ако режимът на президента на Сирия Башар Асад използва отровен газ, САЩ ще се намесят в случващото се в Сирия.

 

На практика това изявление означава «покана към противниците на Асад към извършване на газова атака, отговорността за която след това ще прехвърлят върху режима на Асад», твърди професор Майер.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;