Пекин иска да предложи на администрацията на президента на САЩ Донал Тръмп политика на ненамеса във вътрешните работи на Китай в региона в замяна на сътрудничество и инвестиции. Това съобщи вестник  The Washington Post.

 

Изданието потвърждава по-рано публикувана от  The New York Times информация, че ключова роля в престоящата среща между председателя на КНР Си Цзинпи и Тръм е изиграл Джаред Кушнер.

 

Именно в неговия офис в небостъргача  Trump Tower на 9 и 10 декември миналата година се е състояла среща на американската страна с посланика на Китай Цуй Тянкай и члена на Държавния съвет на КНР Ян Цзечи.

 

«По време на тази среща Ян Цзечи е представил предложението. Китай иска администрацията на Тръмп да приеме концепция за «нов модел в отношенията между великите държави», — идеята на Си Цзинпин, насочена към избягване на конфликтите и сътрудничество», твърди The Washington Post.

 

«Китай иска още САЩ да се откажат от намесата си по въпроси, които, според него, се отнасят до ключовите интереси на страната, включително Тайван, Тибет и вътрешните работи», се казва в текста.

 

Освен това, Пекин би искал Вашингтон да подкрепи инициативата на китайското ръководство «Eдин пояс и един път» — обединяване на проектите по създаването на Икономическия пояс на Пътя на Коприната и Морския Път на Коприната на 21 век.

 

В замяна Китай е готов да предложи инвестиции, които ще позволят на Тръмп да реализира редица свои предизборни обещания, в частност да ускори създаването на работни места.

 

Белият дом също има свои предложения.

 

«Тръмп иска да получи нещо в замяна: той планира да получи от Си Цзинпи ожесточаване на икономическите санкции срещу Северна Корея, за да застави страната да прекрати реализирането на ракетно-ядрената си програма, — се казва в материала на изданието. — Той обеща също, че ще застане против хроничния дисбаланс в търговията между САЩ и Китай, това беше критикувано от него по време на президентската надпревара».

 

The Washington Post твърди, че Кушнер е искал значително да подобри и разшири американо-китайските отношения.

 

Но срещу това са някои близки съратници на Тръмп, например неговият главен стратег Стивън Бенън, министърът на търговията Уилбур Рос и други.

 

Американският лидер планира да приеме китайския си колега в резиденцията си «Мар-а-Лого» в щата Флорида на 6-7 април.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;