Американският президент Доналд Тръмп защити желанието на бившия си съветник Майкъл Флин за имунитет, като нарече провежданото от парламентарна комисия разследване «лов на вещици», предава БГНЕС.
Става въпрос за парламентарна комисия, която разследва евентуалните тесни връзки на президента на САЩ с Русия. По-специално дали е имало тайно споразумение между сътрудниците на Доналд Тръмп и руски официални лица по време на предизборната кампания през 2016 година.

 

«Майкъл Флин трябва да поиска имунитет в този лов на вещици (извинение за загубата в изборите), провеждан от медиите и демократите в исторически размери!», написа държавния глава в «Туитър».

БГНЕС припомня, че вчера „Уолстрийт джърнъл” съобщи, че бившият съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, Майкъл Флин, е предложил да ФБР да свидетелства в замяна на съдебен имунитет.

 

Той е отправил предложението си на ФБР и комисиите за разузнаване в Сената и Камарата на представителите По-късно в изявление в „Туитър“ Робърт Келнър, адвокатът на Флин, заяви, че той „със сигурност има да разкаже история и много иска да я каже, ако обстоятелствата го позволяват“.

 

Според източник на в. „Ню Йорк таймс“ от Конгреса разследващите са предпазливи по отношение на сключването на споразумение с Флин, поне докато не напреднат по разследването и не придобият по-добра представа за това каква информация може да предложи той.
В момента се провеждат най-малко четири разследвания във връзка с обвиненията, че Москва се е опитала да повлияе на президентските избори през ноември в полза на Тръмп. Най-много въпроси има около това дали членове на вътрешния кръг на републиканците не са се свързвали по един или друг начин с Русия.

 

Миналата седмица ФБР потвърди, че разследва подобна възможност. Флин, който е бивш ръководител на американското военно разузнаване, е получил щедро възнаграждение, за да посети гала вечеря, организирана от руската телевизия RT в края на 2015 г. На нея той седи на една маса с руския президент Владимир Путин, предизвиквайки съмнения за връзките си с Москва.

 

Флин беше уволнен заради разговори с Кисляк в края на декември, в разгара на обвиненията от страна на отиващата си администрация на Барак Обама за руска намеса в изборите, придружени от въвеждането на санкции и експулсирането на дипломати. Въпреки оставката на Флин Тръмп го защити, настоявайки, че това е работата на един съветник.

 

Но действията на генерала са се случили преди той да встъпи в длъжност. Според американското законодателство частни лица нямат право да се ангажират с международна политика от името на правителството.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;