За първи път от началото на многогодишния конфликт в Сирия САЩ нанесоха масиран ракетен удар по авиобаза на ВВС на републиката.

 

Губернаторът на Хомс Талал ал-Барази сподели, че след въздушния удар е започнал пожар. По предварителни данни, жертви на удара са пет човека, още седем са пострадали. По-късно се появи информация, че са загинали мирни жители, живеещи в селото недалеко от базата.

 

 

По данни на американската страна, има вероятност в авиобазата да е имало руски военни. Министерството на отбраната на Русия на този етап не коментира този въпрос.

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече удара «пропорционален отговор» на уж извършената на 4 април от властите в Сирия атака над мирните жители в Идлиб. С това действащият американски президент прекрачи границата, която не се решаваше да премине неговият предшественик Обама, който се ограничи с военна подкрепа за сирийската опозиция.

 

Още преди няколко години, в периода на Обама, Тръмп в Туитър го нарече «глупав лидер» и призова да не се атакува Сирия, защото това нищо няма да даде на САЩ, а само заплашва с много лоши последствия.
«Още веднъж към нашия глупав президент: не атакувайте Сирия. Ако направите това, ще има много лоши последствия, а и САЩ няма да получат  нищо от тази борба», написа тогава той.

Donald J. Trump

AGAIN, TO OUR VERY FOOLISH LEADER, DO NOT ATTACK SYRIA — IF YOU DO MANY VERY BAD THINGS WILL HAPPEN & FROM THAT FIGHT THE U.S. GETS NOTHING!

«Сега, когато рейтингите на Обама стремително падат, очаквайте от него удар по Либия или Иран. Той е в отчаяние», отбелязва Тръмп.

Now that Obama’s poll numbers are in tailspin – watch for him to launch a strike in Libya or Iran. He is desperate.

Националната коалиция на опозиционните и революционни сили на Сирия заяви във вторник за 80 жертви на атаки с употребата на химическо оръжие в град Хан Шейхун и 200 ранени.
Опозиционерите обвиниха за случилото се правителствената война.
Командването на сирийската армия решително отхвърли обвиненията и обвини за случилото се терористите и техните покровители.
Инцидентът вече се разследва от ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие, но на този етап те не са публикували изводи за виновни за случилото се.
Запасите от химическо оръжие бяха успешно изкарани от Сирия, през януари 2016 г. ОЗХО обяви за пълната ликвидация на химическия арсенал на страната.
За химическото разоръжаване на Сирия организацията получи през 2013 г. Нобелова награда за мир.

 

Истребитель ВВС Сирии. Архивное фото

По неофициална информация от Пентагона, ударът е нанесен по авиобаза Шайрат на ВВС на Сирия в 4.40 ч. местно време от акваторията на Средиземно море от есминците  Ross и Porter.

 

Изстреляни са 59 крилати ракети Tomahawk. Ударът е нанесен от САЩ самостоятелно, без участието на съюзници.

 

«Авиобаза Шайрат се използва за съхранението на химическо оръжие и за сирийските ВВС. По оценка на разузнаването на САЩ, самолетите от Шайрат са можели да проведат атака с употребата на химическо оръжие на 4 април. Ударът на САЩ е нанесен с цел сдържането на сирийкия режим от нова употреба на химическо оръжие», се казва в изявлението на официалния представител на Пенагона Джеф Дейвис.

 

«Оценяваме резултатите от удара. Първоначалните данни показват, че в резултат на удара на сирийските самолети и подкрепящата инфраструктура в базата Шайрат са били нанесени сериозни разрушения. Това е занижило способността на сирийското правителство да използва химическо оръжие», се казва в съобщението.

Город Хомс. Сирия. Архивное фото

Пентагонът твърди, че се е опитал «да минимизира рисковете за персонала на базата», в това число за руските военни, което са се намирали там.

 

Съобщи се, че преди удара са известили руските военни по установените канали за връзка, които се използват за предотвратяване на конфликти в Сирия.

 

«САЩ запазват широк спектър от военни варианти», заяви представител на Пентагона в отговор на въпроса за възможността от по-нататъшни удари в Сирия.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;