В нощта на 7 април САЩ нанесоха удар по сирийските правителствени войски, използвайки за предлог ситуацията с химическия инцидент в провинция Идлиб.

 

САЩ пристъпиха към демонстрация на сила, към военно противодействие със страна, която се бори с международния тероризъм.

 

САЩ не за първи път демонстрират подобен безумен подход, който само задълбочава съществуващите проблеми в света и създават заплаха за международната сигурност.

 

Самото присъствие на военнослужещи на САЩ и други страни на територията на Сирия без съгласието за това на правителствата на тази страни или на решение на Съвета за сигурност на ООН е грубо, явно и с нищо необосновано нарушение на международното право.

 

Ако по-рано това се обясняваше със задачата да се води борба с тероризма, то сега е налице явен акт на агресия срещу суверенна Сирия.

 

Предприетите днес действия от САЩ още повече разрушават руско-американските отношения.

 

Ние нееднократно заявявахме за готовността си към сътрудничество по решаване на най-горещите проблеми от съвременността, сред които на първо място е борбата с международния тероризъм.

 

Но ние никога няма да се съгласим с нелегитимните действия срещу законните сирийски власти, които в продължение на много време водят непримирима война с международния тероризъм.

 

 

В обосновката за въоръжената акция Вашингтон напълно изврати това, което се е случило в Идлиб.

 

Американската страна не може и не разбира, че сирийските правителствени войски не са използвали там химическо оръжие.

 

Дамаск няма химическо оръжие, което нееднократно бе потвърдено от квалифицирани специалисти.

 

Съответните изводи бяха направени по линия на Организацията по забрана на химическото оръжие. За последните години тази организация инспектира практически всички обекти, които са имали или са могли да имат отношение към военно-химическата програма на Сирия.

 

Що се отнася до Идлиб, то там терористите произвеждаха напълнени с отровни вещества фугасни бомби за последващо използване в Сирия и Ирак. Ликвидирането на това производство бе осъществено в резултат на военната операция на сирийските ВВС.

 

САЩ се правят, че не разбират очевидното.

 

Те си затварят очите, когато терористите използват химическо оръжие в Ирак, за което официално съобщи Багдад.

 

Те отхвърлят протоколираните документи за употребата на химическо оръжие от терористите в Алепо.

 

По такъв начин лъжат, че се противопоставят на международния тероризъм, засилват го и очакват нови атаки с употребата на средства за масово поразяване.

 

Без съмнение е това, че военната акция на САЩ е опит да се отвлече вниманието от ситуацията в Мосул, където в резултат на действията, в това число на американската коалиция, загинаха стотици мирни жители и нараства хуманитарната катастрофа.

Очевидно е, че ударът с американски крилати ракети се е подготвят предварително.

 

За всеки специалист е ясно, че решението за нанасянето на ударите е било прието във Вашингтон преди събитията в Идлиб, които просто са използвани за предлог за демонстрация на сила.

 

Руската страна прекратява действието на Меморандума за предотвратяване на инциденти и гарантиране сигурността на полетите на авиацията по време на операциите в Сирия, сключен със САЩ.

 

Призоваваме Съвета за сигурност към ООН да проведе извънредно заседание за обсъждане на ситуацията.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;