Атаката по въздушната база на сирийската армия в Хомс в малките часове на петък припомнят за бомбардировката в Югославия, военната интервенция в Ирак, разрушението на Либия и други актове на пренебрегване на международното право от страна на САЩ.

Това заяви членът на комисията по международни отношения в Съвета на федерацията на Русия Игор Морозов  пред ТВ «Здвезда».

 

«Президентът Доналд Тръмп върна политиката на Америка в 1990-те години, когато САЩ бомбардира Югославия, без да има мандат за това от Съветка за сигурност на ООН, като разруши и раздели страната. Това е повторение на военната интервенция в Ирак от 2003 г., повторение на Либия, когато САЩ унищожиха Муамар Кадафи. Тръмп може да постави света на границата на голяма война», предупреди Морозов.

 

САЩ бомбардира сирийската база два дни, след като обвиниха армията на президента на Сирия Башар Асад, че е използвала химическо оръжие в Идлиб и часове след като Тръмп предупреди, че е готов да за военна намеса в арабската страна.

 

При химическата атака починаха най-малко 72 души. Сирийската опозиция и Западът обвиняват за нея режима на Башар Асад, а Русия и официален Дамаск обвиняват опозицията в страната.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;