Der Spiegel/Шрьодер: За сближаването на Русия и САЩ не достигат доверие и уважение

Дата на публикуване: 07 04 2017, 08:14


Подобряването на отношенията между Русия и САЩ е желателен процес, за да се постигне решаване на сериозните задачи в Близкия Изток, отбеляза екс-канцлерът на Германия Герхард Шрьодер в интервю за немското списание Der Spiegel.
Но за сближаването на двете държави е необходимо доверие и взаимоуважение, а личните качества на американския и руския президенти не помагат за това: Тръмп и Путин не си приличат, при това лидерът на Кремъл действа значително по-рационално.
Шрёдер: для сближения США и России не хватает доверия и взаимоуважения
 Руските политици твърдят, че са готови за подобряване на отношенията, но искат да видят по-нататъшни действия. Но това твърдение е актуално и в обратна посока.
«За да се водят преговорите, ориентирайки се върху конкретна цел, трябва да има доверие и взаимно уважение», подчерта Шрьодер.

На въпроса на журналистите за личните качества на Путин и Тръмп и тяхното хипотетично сходство екс-канцлерът на Германия отбеляза, че не познава лично американския президент, но твърди, че характерите на двамата лидери се различават един от друг.

 

«Путин действа забележимо по-рационално, отколкото Тръмп», заяви Шрьодер.

 

Бившият немски канцлер отбеляза, че той «има усещането, че свободата на СМИ действително се е оказала под заплаха», когато вижда как президентът на САЩ се държи с пресата.

 

«Точно затова ние трябва твърде ясно да покажем, в това число на Америка, къде преминават границите ни», подчерта Шрьодер.

 

Според него, не е достатъчно да се предприемат подобни действия само по отношение на Турция:

 

«Ние трябва да покажем в това число и на Тръмп, кое точно не ни допада».

 

Що се отнася до исканията на НАТО към страните-членки за повишаване на разходите за отбрана до 2 % от БВП, Шрьодер заяви, че не счита това за задължителна цел. Той припомни, че съответната формулировка не е присъствала и не е била съгласувана по време на нито една от срещите на алианса от 2002 до 2014 г.

 

Според него, настояването да се отделят повече средства за отбрана по принцип е неправилно.

 

НАТО постоянно се опитва да се позовава на някаква съществуваща руска заплаха, но всъщност всичко в реалността е съвсем иначе, убеден е екс-канцлерът на Германия.

 

Той припомни, че ако погледнем колко средства държавите са вложили за отбрана, то се получава, че за САЩ тази сума се равнява на  $596 млрд, за Китай —  $215 млрд, за Саудитска Арабия —  $87 млрд, за Русия —  $66 млрд, а за Великобритания —  $56 млрд.

 

«Американците харчат за армия 9 пъти повече, отколкото руснаците», подчерта Шрьодер за изданието.

 

Политикът отбеляза, че САЩ «погрешно твърдят, че сигурността е свързана само със силата на съвременната армия», но миграционната криза показа, че това не е така.

 

Бежанците се могат да се сдържат дори с помощта на съвременна армия, заяви той. Според него, Тръмп в стремежа си да построи стена на границата с Мексико, забравя, че Америка е силна и е образец за всички, защото тя винаги е била страна, в която хората са пристигали.

 

Сега ситуацията се променя, при това не в добра посока, счита бившият канцлер на Германия.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий