Американската агресия срещу Сирия е «безотговорна и недалновидна акция, която няма нито военни, нито политически перспективи».

 

Това се казва в изявление на канцеларията на сирийския президент Башар Асад, разпространено от държавната информационна агенция САНА, цитирана от БТА.

 

Според сирийското президентство ракетният обстрел е «идиотски акт», който разкрива американската «недалновидност» и «слепота» в политически и военен план.

 

В изявлението се подчертава, че ракетната атака има за цел «да окаже подкрепа на терористичните формирования, действащи в Сирия».

 

«Тази агресия единствено ще увеличи решимостта на сирийците да разгромят наемническите банди и да ускорят темпото на военните операции срещу тях», се подчертава в изявлението.

 

Според Дамаск Вашингтон «наивно се е подвел по лъжлива пропагандна кампания», визирайки обвиненията, че сирийското правителство стои зад извършената тази седмица химическа атака, отбелязва Ройтерс.

 

САЩ изстреляха рано тази сутрин 59 крилати ракети по военно летище в сирийската провинция Хомс. Ударът бе отговор на предполагаемото нападение с химически оръжия от 4 април в сирийската провинция Идлиб, при което загинаха 86 души.

Съединените щати смятат, че сирийската военна авиация е извършила предполагаемата химическа атака именно от тази база. Сирия и Русия отричат това, като Москва обяви, че химическа атака не е имало, а е ударен химически завод.

Тагове: ; ; ; ; ; ;