Върховната Рада днес прие закон «За реабилитацията на жертвите на политическите репресии», с който утвърди добавки към пенсиите на ветераните от Организацията на украинските националисти и Украинската въстаническа армия.

 

Същите организации в навечерието и по време на Втората световна война са в тясна координация със спецслужбите на хитлеристка Германия и водят борба срещу СССР.

 

Днешната украинска държавна пропаганда нарича бандеровците «борци за независимост на Украйна».

 

Текстът на закона представи от трибуната на Радата депутът Юрий Шухевич, син на командира на УПА Роман Шухевич. Той призова да се подкрепят «жертвите на тоталитарния болшевишки режим — борците за независимост на Украйна», както и да се въведе 25 -процентна добавка към пенсиите на бандеровците.

 

 

«Останаха не толкова много хора, които са рискували живота си, изправяли са се срещу смъртта в името на независимостта на нашата държава. Самият аз съм възпитават в братството на ОУН-УПА във Волинския край и познавам тези хора. Те се една шепа. Ние трябва да направим всичко възможно, за да почувстват тези хора грижата на държавата, в частност — финансова. Това е нещото, което можем да направим, за да се отблагодарим на тези хора», съгласи се с предложението депутатът Игор Гуз от партията на Арсений Яценюк.

 

«Призовавам всички в залата за подкрепа на законопроекта. Това е закон за справедливостта, историческата памет, за почитта към хората, които са имали достойнството да се борят за Украйна, която заема днес достойно място в европейското семейство на народите. Нека да уважим тези силни хора», каза Иван Кириленко от партията на Юлия Тимошенко.

 

«Този закон ще поправи историческата несправедливост, ще се изправи срещу факта, че 70 години съветската власт убиваше нашето национално съзнание», продължи депутатът Андрей Лозовй от партията на Олег Ляшко.

 

А Роман Семенух от партията на кмета на Лвов «Самопомощ» предложи да се отиде по-нататък:

 

«Украйна да възобнови независимостта си от 1991 г., но да не признава руската окупация от 1922 до 1991 г. Именно за тези страшни престъпления трябва да носи отговорност Русия», каза той.

 

«В залата има много хора, чийто семейства се преминали през репресиите. Моето семейство беше изхвърлено в Сибир, където баща ми живя почти 10 години», призова да се гласува спикерът Андрей Парубий.

 

Законът бе приет с 258 от гласовете в залата.

Нито един от депутатите, представляващи «Опозиционния блок», не се реши да вземе думата или да възрази срещу реабилитацията на бандеровците.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;