Експерт: «Очакват се нови повишения на тока и горивата, това ще доведе до фалити на БГ производители»

Увеличението на цената на газта създава предпоставки за фалити на български производители. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя прогнозира, че това ще направи бизнес средата нестабилна и ще бъде удар върху цялата икономика.

 

„Най-голямата търговска верига в България, присъстваща почти във всяко населено място, прави невъзможна корекцията на доставката цена на хляба, защото договорите, които е наложила да се подпишат, имат абсолютно антиконкурентен характер.

 

В същото време тя вече покачи продажната цена на хляба към своите клиенти. В момента хлябът вече се продава с няколко стотинки по-скъпо, но хлебопроизводителите не са коригирали своите доставни цени.

 

Това противоречи на Закона за конкуренцията, защото в момента вече хлябът се доставя под себестойност. Доставчикът нарушава конкурентното право и започва да фалира“, обясни тя.

 

Мариана Кукушева добави, че дори големите политически сили у нас са изненадани от лобисткото решение на КЕВР. Според нея методиката на работа на Комисията не е ефективна, тъй като пречи на развитието на пазарното общество и конкурентната търговия.

 

«Очакват се още повишения – на цената на тока, на цената на горивата. За да се развива конкурента икономика и производство, трябва да има диференцирана ДДС — ставка на цените, за да не се повишава цената на храните към потребителя», каза още Кукушева. 

Коментари:

Зареждане ...