Европейският съюз  прекратява опитите да се възпрепятства завършването на строителството на газопровода «Северен поток-2», независимо от натиска на група страни начело с Полша. Такава оценка се дава в статия в американското издание The Wall Street Journal (WSJ).

 

«ЕС се отказва от опитите да се спре строителството на руския тръбопровод и вместо това предлага да се споразумее с Москва за занижаването на тревогата в сферата на сигурността в някои влизащи в съюза страни, отбелязва изданието. — Намирайки се под натиска от страна на около десет  държави начело с Полша, ЕС се опитваше да блокира проекта «Северен поток», който предполагаше изграждането на втори газопровод от Русия до Германия, позволяващ двукратно да се увеличат възможностите на енергийната държавна компания «Газпром» да осъществява експорт чрез Балтийско море».

 

Изданието подчертава, че за ЕС в случая зависимостта «от руските енергоносители е заложена на карта», при това проектът позволява на Русия да намали зависимостта от «обхванатата от насилие и нестабилност» Украйна що се отнася до транзита на газ.

 

Вестникът посочва, че публикуваното по-рано писмо в СМИ от Еврокомисията до министрите на енергетиката на Швеция и Дания означава «край на дългия спор за това, могат ли опасения от политически характер в ЕС да бъдат предотвратени чрез подаването на съдебен иск срещу строителството на «Северен поток-2».

 

 

«Не ни харесва «Северен поток-2» в политическо отношение, цитира изданието думите на представителя на Еврокомисията Анна Кейси Итконен. — Но комисията няма юридически основания за противодействие на «Северен поток -2″, защото правилата на ЕС не се разпространяват върху морската част на газопровода».

 

 Както отбелязва изданието, ЕК сега ще се стреми да получи от страните от ЕС съгласие «да бъде посредник при сключването на сделката с Русия, която ще определи законовия режим за «Северен поток-2″ и ще го приведе в съответствие с приоритетите на Брюксел». Според източник на изданието, времето за началото на консултациите по този въпрос още не е съгласувано.
В статията се цитират думите на постоянния представител на РФ към ЕС Владимир Чижов, който отбеляза, че в изявлението на ЕС по темата «не е имало особени откровения». Той отказа да уточни, има ли намерение Москва да сключи двустранно споразумение за газопровода с ЕС.

«Северен поток-2»

 

Пускането на «Северен поток-2» е планирано за края на 2019 г. Тръбопроводът трябва да премине по дъното на Балтийско море от руското крайбрежие до крайбрежието на Германия.

 

Всяка от двете тръби пропускат по 27.5 млрд куб.м газ за година.

 

Новият газопровод ще удвои мощността на първия «Северен поток», чийто маршрут и повтаря в голяма степен.

 

Капиталните разходи се оценяват на €8 млрд, а общата стойност с отчитане на проектното финансиране е €9,9 млрд.

 

За планирането, строителството и експлоатацията на газопровода бе създадена швейцарската Nord Stream 2 AG, която сега напълно принадлежи на «Газпром».

 

Предполагаше се, че чуждестранни партньори на «Газпром» ще изкупят дела на предприятието. Полският антимонополен регулатор изказа възражения относно създаването на съвместно предприятие за реализиране на «Северен поток-2».

 

По думите на зампредседателя на «Газпром» Александър Медведев, партньорите продължават преговорите по избора на модел за финансиране на «Северен поток-2».

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;