На 26 март в интервю за CNN сенатор Уорнър твърдеше следното:

 

«Знаем, че Русия по съществен начин се намесва в нашите избори — както по пътя на хакерските атаки, така и с помощта на хиляди платени интернет-тролове, които успяха да вземат контрола и да запълнят информационното пространство с фалшиви новини».

 

Това е отвличаща маневра, сенатор Уорнър прекрасно знае това», цитира Fox News думите на бившия сътрудник на американските правоохранителни органи и експерт в областта на киберсигурността Морган Райт.

 

«Възможно ли е руснаците да са избирали за свои цели отделни окръзи в ключови щати преди изборите? Това не е много правдоподобно. Хората твърде много вярват на това, което говорят за възможностите на руснаците», отбелязва той.

 

«В момента всички доказателства говорят за това, че руснаците не са правили това», убеден е Патрин Андерсън от консалтинговата компания  Anderson Economic Group, която проведе сравнителен анализ на резултатите от изборите през 2016 и 2012 г.

 

«Систематично провеждахме изследвания в множество щати. Съдейки по всичко, случило се е това, което наричат енергиен плисък на демокрация, от чийто резултати много хора бяха поразени», отбеляза експертът.

 

«Обвиненията са толкова незрели и налудничави, че не бива да ги възприемаме сериозно», иронизира Брет Хили от аналитичния изследователски Институт Макълвър.

 

«Ако слуховете поне отчасти съответстваха на истината, някой тук в Уинконсин веднага би вдигнал на крака всички медии и би подал жалба в предизборния комитет. Избирателите от селските райони на щата, които по-рано гласуваха за демократите, този път решиха, че им е писнало от политиката на президента Обама», поясни Хил.

 

Повод за санкции

 

Сенатският спецкомитет по разузнаването през януари обяви за началото на собствено разследване на кибератаките над американските политически организации, извършени по време на преминалите президентски избори в САЩ.

 

Американските власти обвиняват Русия в съпричастност към кибератаките, макар и до момента да не представят нито едно доказателство за това. Обвиненията бяха един от поводите за въвеждането през декември миналата година от Вашингтон на санкции, които засегнаха редица руски компании, ФСБ на Русия и Главното управление на Генералния щаб на ВС на РФ.

 

Освен това, властите на САЩ изгониха 35 руски дипломати и съобщиха за закриването на две представителства на РФ, дипломатически вили в щатите Ню Йорк и Мериленд.

 

Москва нееднократно и на най-високо ниво опровергава съпричастността към кибератаките. Коментирайки новите санкции, прессекретарят на президента на Русия Дмирий Песков заяви, че те са проява на агресия.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;