Осветяването на Бранденбургската врата в цветовете на знамето на държава, в която е имало атентат, трябва да се прекрати. Това настояха германските медии и някои политици, след като избухна скандал около решение на берлинския сенат символът на германската столица да не бъде осветяван в цветовете на руското знаме в памет на жертвите от Петербург, съобщи кор. на «24» часа в Берлин.

 

Не може тъгата и съпричастността с една трагедия да са с избирателен характер. И ако осветяваме Бранденбургската врата в цветовете на френското или израелското знаме, то това трябва да правим и в чест на всички останали нации, които дават жертви на терора, заяви сенаторът от Левицата Клаус Ледерер.

 

Призивът му бе подет от всички големи германски медии. Решението на Берлинския сенат да не осветява Бранденбургската врата в цветовете на руското знаме след атентата в метрото в Санкт Петербург, предизвика истински скандал. Аргументът на сената е, че Петербург не е град-партньор на Берлин

.

Но нима именно Петербург не е свързан макар и по ужасен, но съдбовен начин с Берлин заради Ленинградската блокада, попитаха журналисти.

 

Решението на Сената предизвика възмущение и сред обикновените германци. Според «Франкфуртер алгемайне цайтунг» най-добре е този начин на показване на съпричастие да се прекрати. Само през 2016 г. в света имаше 111 атентата. Да тъжим показно за едни, а да не забелязваме други, е цинизъм, пише вестникът.

Тагове: ; ; ; ; ;